Sport21 mrt '16 21:41

Sneak(er) preview: je moet niet zitten aan onze Nikes

Auteur: BNR Webredactie

Sportgigant Nike komt morgen met nieuwe kwartaalcijfers naar buiten. BNR-redacteur Frank Kromer maakte alvast een sneak(er) preview over het succes van het bedrijf.

Foto ANP
Foto ANP

Op de BNR-redactie zijn ze niet weg te denken: de sneakers van Nike. Leuke kleurtjes, ze lopen lekker. Geen wonder: het sportmerk doet het goed. Heel goed zelfs. 2015 was het meest winstgevende jaar uit de geschiedenis.

Strijd der sportmerken
Al jaren strijdt Nike samen met Adiddas om de titel van grootste sportmerk ter wereld. En dat is een heftig gevecht. In de voetbalwereld kreeg Nike onlangs een zure nederlaag te voorduren.

 

In diezelfde orde van grootte moet je denken aan Nike die met dat soort bedragen wappert om Barcelona te behouden, zegt Van den Wall Bake. Alle grote clubs zitten momenteel bij Adidas, weet hij. "Dat doet een beetje pijn bij Nike."

NBA: miljarden
Toch zijn er genoeg sporten waar Nike dominanter is, zoals bij het tennis en golf. En natuurlijk de Amerikaanse sport bij uitstek: basketbal. "Ze hebben een goede strategie", zegt Van den Wall Bake. "Ze hebben net in Amerika een heel groot contract kunnen afsluiten met de NBA, met de exclusiviteit hen van kleding te voorzien en merchandise via de NBA te doen. Dan heb je het over miljarden."

Mode
Nike is natuurlijk veel merk dan een sportmerk: het is mode. In Amsterdam lijkt wel iedere hippe vrouw een paar sneakers in de kast te hebben. Modekenner Nynke Wynia omschrijft een typisch Amsterdamse outfit als "een sportlegging met een soort bontjasje erop, en dan een look-a-like Chanel-tasje, met die zwarte Nikes met die witte zool eronder."

Gerelateerde artikelen