Sport13 apr '16 17:38

Herman Ram: 'WADA had eigenlijk eerder onderzoek moeten doen'

Auteur: Thijs Baas

De schorsing van topsporters die vóór 1 maart van dit jaar het verboden middel Meldonium hebben gebruikt wordt mogelijk opgeschort, mits er minder dan 15 microgram per milliliter is aangetroffen. Het mondiale antidopingagentschap WADA wil bij iedere geschorste sporter onderzoeken hoe lang Meldonium in het lichaam blijft zitten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van vrijspraak is overigens geen sprake, benadrukt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, maar Het WADA heeft het afhandelen van tuchtzaken opgeschort vanwege onduidelijkheid over de termijn waarop het middel volledig uit het bloed verdwenen is. Ram spreekt van een 'uitzonderlijke situatie'. "Het is nog niet eerder gebeurd dat een stof op de lijst kwam die vervolgens tot zo veel problemen leidde en bovendien bleek dat we niet weten hoe lang het in het lichaam blijft."

 

Om deze 'onwenselijke' situatie te voorkomen had het WADA eigenlijk eerder onderzoek moeten doen waaruit duidelijk bleek hoe lang het in het lichaam blijft. "Dat speelde eigenlijk nooit een rol en nu opeens wel. Dus ik begrijp wel dat men dat niet gedaan heeft. De eerste onderzoeken wezen erop dat het heel snel uit het lichaam was. Nu blijkt dat dat wel klopt, behalve een laatste restje, dat heel langzaam wordt afgebroken. En daar had niemand op gerekend."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen