Sport21 jul '15 19:41

'Tientallen Nederlandse topsporters gebruiken doping'

Auteur: Thijs Baas

Tientallen Nederlandse sporters die tot de internationale top behoren, gebruiken doping. Dat blijkt uit onderzoek van de Dopingautoriteit.

Foto: Renee van Heteren
Foto: Renee van Heteren

Het dopinggebruik van topsporters op nationaal niveau is net zo hoog als dat van die internationale toppers. Verslaggever Renee van Heteren sprak erover met Herman Ram, de directeur  van de dopingautoriteit.

 

Het lijkt erop dat het dopinggebruik bij het wielrennen over de hele linie wat boven het gemiddelde ligt, terwijl het binnen de atletiekwereld juist wat onder het gemiddelde blijft. "Maar dit ligt echt in de onzekerheidsmarge. We kunnen niet echt zeggen dat ze meer gebruiken, maar er lijkt een tendens te zijn", zegt Ram.


 

Uitroeien van doping is een illusie, constateert Ram, maar er moeten wel meer dopingzondaars worden betrapt. "Anderzijds: over de jaren is de kans behoorlijk groot dat ze betrapt worden. Op het moment dat je aan de individuele sporter gaat twijfelen, wordt het verontrustend. Maar ik moet toch weer benadrukken dat het overgrote deel gelukkig geen doping gebruikt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen