Sport10 aug '15 14:56Aangepast op 10 aug '15 15:22

Is de IAAF wel de juiste zondebok?

Auteur: Marjan van den Berg

Duitse atleten uiten in een video harde kritiek op de internationale atletiekfederatie IAAF. Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt de kritiek niet terecht.

Youtube / DerHartingDe
Youtube / DerHartingDe

“We kunnen jullie niet meer vertrouwen. Jullie hebben onze sport beschadigd”, “Jullie hebben mijn jeugddroom stukgemaakt”, “Jullie stellen geld boven atleten”, “Ik wil lopen tegen schone atleten, niet tegen monsters”: een greep uit de grieven die worden geuit in de videoboodschap die een groep Duitse atleten, onder wie regerend olympisch en wereldkampioen discuswerpen Robert Harting, op Youtube heeft geplaatst.

Dat gebeurde nadat de internationale atletiekfederatie vorige week afstand nam van berichten van de Duitse zender ARD en de Britse krant The Sunday Times over gelekte vertrouwelijke resultaten van duizenden bloedtests, afgenomen tussen 2001 en 2012. De bloedstalen van meer dan 800 atleten zouden “bijzonder verdachte”, of zelfs “abnormale” waarden vertonen.

De IAAF noemde het nieuws “sensatiebelust en verwarrend” en liet weten dat er geen bewijs was dat de atleten positief zijn getest. Dit bracht de Duitse atleten ertoe hun frustraties te uiten in een video gericht aan de atletiekfederatie.

'Verkeerd beeld'
Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, spreekt van een “keiharde boodschap”. En al zegt hij de boodschap te begrijpen, hij vindt hem niet terecht.

   

Vergeleken met andere sportfederaties doet de IAAF het juist relatief goed, zegt Ram, “waarbij we natuurlijk niet weten er allemaal fout is gegaan en precies goed is gegaan, maar dit is een beeld dat echt niet overeenkomt met de werkelijkheid”. Hij geeft voorbeelden: “Juist deze internationale federatie heeft meer zaken op basis van het biologisch paspoort dan enige andere internationale federatie ooit gehad heeft. En het feit dat we weten dat er verdachte bloedwaarden zijn, komt wel doordat die waarden verzameld zijn.”

Wat niet wegneemt, benadrukt hij, dat er ernstige dopingproblemen bestaan in de atletiekwereld. “Daarover geen enkele twijfel. Dat was overigens ook wel bekend zonder deze gegevens die naar buiten gekomen zijn. Natuurlijk ligt daar een heel groot probleem. De vraag is alleen of je alleen de IAAF moet opzadelen met de schuld daarvan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen