Sport27 mei '15 13:05Aangepast op 27 mei '15 13:31

'Weg met de FIFA, leve een nieuwe voetbalbond'

Auteur: Pieter van den Akker

Leve een totaal nieuwe wereldvoetbalbond, weg met de FIFA. Dat is het motto van PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken. “Ik ben voorstander van een op te richten alternatieve FIFA”, zegt hij op BNR.

Foto: ANP - Tjeerd van Dekken
Foto: ANP - Tjeerd van Dekken

Op deze manier kan het echt niet meer doorgaan, vindt de politicus. “Als de FIFA zegt dat ze het onderzoek zelf hebben geïnitieerd is dat mooi, maar dan is het wel gek dat de hoofdverantwoordelijke, Blatter zelf, zegt dat ze ondertussen lekker doorgaan met alles.”

Of Van Dekken niet bang is dat het probleem zich opnieuw voordoet als zo’n nieuwe voetbalbond in het leven zou worden geroepen? “Niet op het moment dat je de mensen isoleert die te maken hebben met fraude, omkoping, witwasserij, enzovoorts. Er is nu een kans om schoon schip te maken. Ik vermoed dat mijn voorstel niet breed wordt gedragen binnen de FIFA, maar ik weet wel dat er in Engeland en elders in Europa bewegingen zijn van supporters die zeggen dat het nu echt afgelopen moet zijn op deze manier.”

Van Dekken vindt dat de verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap die voor vrijdag op de rol staat moet worden uitgesteld.
Verbaasd

VVD Tweede-Kamerlid Rudmer Heerema zou het toejuichen als de toewijzingen van het WK aan Rusland in 2018 en aan Qatar in 2022 nu opnieuw ter discussie komen te staan. Hij hoopt dat dan ook Nederland weer een kans maakt. ”Ik was verbaasd over de omvang en over de posities die ze binnen de FIFA hebben. Dat is echt in de top van de FIFA. Dus ik denk dat daar zo snel mogelijk duidelijkheid over moet komen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen