Sport31 aug '15 09:41

Europees voetbal voorspelbaar? Maak uitzendingen weer gratis!

Auteur: Thijs Baas

Het afschaffen van betaaltelevisie moet het saaie en voorspelbare Europese voetbal uit het slop trekken, stelt de PvdA in het Europees Parlement. De partij wil hiermee voorkomen dat het grote geld Europa’s favoriete volkssport degradeert tot een voorspelbaar en slaapverwekkend onderonsje tussen een handjevol superrijke clubs.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er sinds 2000 een rechtstreeks verband is tussen geld en succes. Hoe meer geld er aan transfers wordt uitgegeven, hoe beter de resultaten. PvdA-Europarlementariër Paul Tang wil daarom onder meer dat de betaalzenders die het voetbal in zijn ogen tot een melkkoe hebben gemaakt verdwijnen. "We moeten het voetbal redden van het grote geld en daarvoor is druk van buitenaf nodig."

Evenement van maatschappelijk belang
Maar hoe ziet Tang die druk concreet voor zich? Hij wijst erop dat de Europese tv-regels landen de mogelijkheid bieden om sportwedstrijden aan te merken als ’evenement van maatschappelijk belang’. "Dat betekent dat deze wedstrijden gratis uitgezonden moeten worden. We zullen aan de Europese Commissie vragen of dit niet een manier is om de voorspelbaarheid van het voetbal te doorbreken."

Van de FIFA of de UEFA hoef je de oplossing in ieder geval niet te verwachten, zegt Tang. "We hebben allemaal gezien hoe dat gaat met Blatter. Nu komt Platini, maar denk je dat die het heel anders zal doen? Ik leg me daar niet bij neer, ik denk dat we niet kunnen wachten op een partij als de FIFA, die een zo vermolmde structuur heeft. Misschien moeten de supporters het heft in handen nemen en het niet overlaten aan een suikeroom, maar we moeten niet doorhobbelen op deze weg."

Zelfregulering
Het uitgangspunt is vaak dat sport zichzelf reguleert, maar dat blijkt keer op keer een illusie. "Denk je dat de grote clubs een stapje opzij zullen zetten zodat clubs als Ajax en PSV weer een kans hebben, Europees? Ik denk het niet, dus ik ben bang dat het toch van supporters moet komen of van druk van buiten." En daar komt de politiek dus om de hoek kijken, als het aan Tang ligt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen