Sport24 mrt '15 10:39

Van Praag moet vandaag Europese vrienden maken

Auteur: Pieter van den Akker

De verkiezingscampagne van Michael van Praag draait op volle toeren. De Nederlander die Sepp Blatter wil opvolgen als voorzitter van de FIFA krijgt vandaag de kans om zijn plannen te ontvouwen op het UEFA-congres in Wenen. Daarmee hoopt Van Praag steun te krijgen voor zijn strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Volgens sportonderzoeker Frank van Eekeren van de Universiteit Utrecht zal Van Praag vandaag wel indruk moeten maken: “Als hij enige kans wil maken is vandaag een heel belangrijke dag. Hij heeft zoals bekend wellicht nog maar weinig kans. Zoals het er nu naar uitziet heeft zijn tegenkandidaat Blatter een ruime meerderheid van stemmen. Van Praag zal moeten beginnen in Europa."
 

Blatter lacht zich dood
Het maakt het er voor Van Praag niet makkelijker op dat Europa versplinterd is wat betreft steun aan de verschillende tegenkandidaten van Blatter: Van Praag, Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. Volgens Van Eekeren lacht Blatter zich dood. “Ik denk dat de eerste taak van Van Praag zal zijn om Europa ervan te overtuigen dat hij een heel goede kandidaat is, omdat hij Europa heel goed kent en hij daarom een voorsprong heeft op de Jordaanse prins. En vooral ook dat hij heel veel ervaring heeft in het voetbalbestuur en daarom een paar strepen voor heeft op Figo.”

Niet op campagne
Blatter weigert om in debat te gaan met zijn tegenkandidaten. “Hij zegt ook: ‘ik ben niet op campagne. Dat is helemaal niet nodig. Ik ben al 40 jaar in dienst bij de FIFA. Ik ben 17 jaar president. Als jullie me nu nog niet kennen, dan zou ik een probleem hebben’. Hij komt vandaag ook op het UEFA-congres maar hij zegt: ‘dat is nu eenmaal protocol. Ik moet als FIFA-voorzitter daar optreden, maar ik ga niet in debat met andere kandidaten’. Vanuit zijn positie is dat ook begrijpelijk. Hij heeft alleen maar iets te verliezen. Hij staat er goed op bij de rest van de wereld. In de rest van de wereld is het anders, maar in Europa mogen we hem niet en vinden we dat hij zo snel mogelijk weg moet. Blatter houdt zich maar keurig aan de zijlijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen