Sport3 dec '13 15:49Aangepast op 3 dec '13 16:11

'Opstelten spreekt zichzelf tegen over matchfixing'

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Opstelten spreekt zichzelf tegen in de schriftelijke beantwoording van Kamervragen over matchfixing. Enerzijds ontkent hij dat nu vaststaat dat het manipuleren van sportwedstrijden in ons land voorkomt, anderzijds zegt hij dat er wel degelijke sprake van is. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken tegen BNR.

"Ik zou de minister verzoeken om toch nog eens de Bochum-tape* te beluisteren", reageert Van Dekken op de woorden van Opstelten dat hij 'de veronderstelling dat nu blijkt dat Nederlandse wedstrijden zijn gemanipuleerd niet deelt'. Van Dekken: "Hij kan dat niet zomaar stellen. Als er een onderzoek gaande is naar matchfixing, fraude en witwasserij, dan kan je niet zomaar stellen dat er géén sprake is van matchfixing. Dat kan toch helemaal niet. Dan spreek je jezelf tegen."

Rapport Olfers
Van Dekken gaat verder: "Opstelten verwijst naar het rapport van Olfers waarin staat dat er wel degelijk sprake is van fixing en dat het onderzocht wordt via een justitieel vooronderzoek. Maar dat laatste bevreemdt me, want de gemiddelde duur van een justitieel vooronderzoek is drie maanden. Dus is het nou een justitieel vooronderzoek of een veel breder onderzoek zoals aangekondigd, namelijk ook dat naar fraude en witwassen?"

Volgens Van Dekken is het antwoord op die vraag wel duidelijk: een veel breder onderzoek. "Maar dan verbaast het me dat daar geen melding van wordt gedaan in de brief."

'Opstelten deed zeer weinig'
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot is blij met de toegenomen aandacht voor matchfixing. "Opstelten deed voorheen zeer weinig, maar hij heeft nu zijn verantwoordelijkheid genomen om onderzoek te doen."

Als het vooronderzoek is afgerond, hoopt ze op meer informatie van de minister: "Er zijn veel geluiden dat er meer is gebeurd dan beschreven is. Het is belangrijk om er actief betrokken bij te blijven."

Nederland-Hongarije
Opstelten gaat in zijn antwoorden op de Kamervragen verder in op de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Hongarije (8-1). Dit duel werd door de Nederlander Paul R. in de Telegraaf in twijfel getrokken. Opstelten schrijft dat hij geen aanwijzingen heeft gekregen dat er sprake is geweest van matchfixing: "Ik heb van de KNVB vernomen dat hierover geen signalen zijn ontvangen van de wereldvoetbalbond FIFA. [...] Mij zijn geen signalen bekend die de beweringen van de de betreffende persoon kunnen staven."

*Met Bochum-tape wordt een tape bedoeld waarop door Duitse justitie afgetapte telefoongesprekken zijn te horen. Naar verluidt worden er namen en rugnummers genoemd van (Nederlandse) betrokkenen bij matchfixing.

Gerelateerde artikelen