Sport3 nov '15 10:48Aangepast op 3 nov '15 13:29

Inval bij Duitse voetbalbond

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse belastingdienst heeft vanochtend een inval gedaan op het hoofdkantoor van de nationale voetbalbond DFB in Frankfurt.

ANP
ANP

Ook de woningen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger worden doorzocht.

De Duitse justitie gaf opdracht tot de invallen. De DFB wordt verdacht van belastingontduiking.

Aanleiding van de invallen is de omstreden betaling van 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond FIFA, die de Duitsers gedaan zouden hebben om het mondiale toernooi van 2006 binnen te halen. Vorige maand kwam het verhaal naar buiten dat Duitsland het WK door omkoping zou hebben verkregen. De DFB erkent dat 6,7 miljoen euro werd betaald aan de FIFA, als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie. Volgens Bild heeft de belastingdienst die betaling niet kunnen terugvinden in de opgegeven aangifte.

Reactie Niersbach
Volgens Niersbach is van omkoping, zoals wordt gesuggereerd, geen sprake. "Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht'', zegt de bondsvoorzitter, die in 2012 Zwanziger opvolgde als baas van de DFB.

Niersbach verklaart dat het bedrag niet door de DFB zelf is overgemaakt, maar dat de inmiddels overleden voormalige Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA deed.

Imago
Voor de verdachte kopstukken is dit een enorme reputatieschade, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille: "Het WK van 2006 had voor Duitsland een enorme positieve marketingwaarde. Het land heeft anderen daarna verweten geen schone handen te hebben binnen de FIFA. Nu staat Franz Beckenbauer, die altijd met dit soort morele oordelen vooraan stond, zelf ter discussie. Hij zou via een sponsor die 6,7 miljoen euro achterover hebben gedrukt, en dat aan de Aziatische FIFA-leden hebben betaald."

Gerelateerde artikelen