Sport16 nov '14 20:54

Guus hoeft nog niet naar huus, maar waar zit hij na de Kerst?

Auteur: BNR Webredactie

Guus Hiddink kan aanblijven als bondscoach van het Nederlands elftal. Met een simpele en noodzakelijke overwinning zondag in de EK-kwalificatie op Letland (6-0) gaf Oranje de veelbekritiseerde Hiddink weer wat lucht. De 68-jarige bondscoach had aangekondigd te vertrekken als zijn elftal punten zou verspelen tegen de nummer 99 van de wereld, maar zo ver liet Oranje het niet komen.

Toch lijkt het aanblijven van Hiddink tot het eind van de kwalificatie voor het komende EK nog bepaald geen zekerheid. Aanvoerder Robin van Persie meldde na de wedstrijd nog dat het team verder wil met Hiddink, maar reserve-aanvoerder Arjen Robben leek een stuk minder overtuigd. "Ik weet het niet. Ik kan niet in het hoofd van de bondscoach kijken. Ik vind het moeilijk in te schatten of Hiddink blijft'', zei Robben bij de NOS. "Voor mij kan het allebei de kanten op.''

Met een zeer offensieve speelwijze met vier aanvallers overklaste het Nederlands elftal de Letten voor rust. De routiniers Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie namen de ploeg van Hiddink bij de hand in de wedstrijd die gewonnen moést worden om in de race te blijven voor een EK-ticket. Na nederlagen in de kwalificatiereeks tegen Tsjechië en IJsland en in oefeninterlands tegen Italië en Mexico snakte Oranje naar een overwinning. Het zwakke Letland bleek het ideale medicijn.

Aanval
De bondscoach zette alles op de aanval in de wedstrijd waaraan hij zijn lot had gekoppeld. Voor het eerst stonden Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar samen in de punt van de aanval aan de aftrap, geflankeerd door Robben (rechts) en Ibrahim Afellay (links). De aanvallende bedoelingen van Hiddink hadden al na 5 minuten succes. Robben legde de bal op het hoofd van Van Persie, die zijn 49e interlanddoelpunt maakte. In de 35e minuut waren de rollen omgedraaid. Na een combinatie met Van Persie trapte de bijzonder gedreven spelende Robben de bal over de Letse doelman. Toen Huntelaar er kort voor rust 3-0 van maakte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Voor het eerst sinds de terugkeer van Hiddink ging Oranje zodoende weer eens de tweede helft in met een voorsprong. Tijdens alle vorige interlands sinds het WK stond het Nederlands elftal bij rust steeds achter. Gesteund door die riante score nam de nummer 3 van het laatste WK in de tweede helft gas terug. Toch voerde Oranje de score in de slotfase nog op door treffers van Jeffrey Bruma, uitblinker Robben en Huntelaar, in een wedstrijd waarin alleen de punten telden voor Hiddink én Oranje. Over ruim vier maanden, als de EK-kwalificatie wordt hervat met een wedstrijd tegen Turkije, moet blijken of de bondscoach zijn ploeg echt weer aan de praat heeft gekregen.

Gerelateerde artikelen