Sport13 mei '13 10:45

ArenA maakt zich op voor finale Europa League

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amsterdam ArenA is aanstaande woensdag het decor voor de Europa League finale tussen Benfica en Chelsea. Een mooie wedstrijd, maar vooral een cashcow voor zowel de ArenA als de stad Amsterdam.

"De kandidatuur voor de finale is gesteld door de stad Amsterdam, samen met de ArenA en de luchthaven. Schiphol speelt ook een belangrijke rol, omdat er in een korte tijd zo'n 20.000 mensen in en uit worden gevlogen. Het is voor de stad een enorme boost, want ik merk bijvoorbeeld dat alle hotels vol zitten. Het is moeilijk om in geld uit te drukken, maar de economische spin-off zal tientallen miljoenen zijn", vertelt Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA.

Lobby
Markerink vertelt dat zo'n belangrijke wedstrijd wordt binnengehaald door een goede lobby op te zetten, omdat er in Europa veel stadions zijn die zo'n finale kunnen huisvesten. "We hebben in Michael van Praag een goede ambassadeur binnen de UEFA. Hij heeft direct toegang tot de besluitvormers in Zwitserland."

Maar volgens Markerink heeft de ArenA binnen de UEFA ook een prominente naam. "We zijn vernieuwend. Zo hebben we recent 22 miljoen euro geïnvesteerd in het gebouw: nieuwe roltrappen, zalen, liften en ICT-voorzieningen. In die zin zijn we nog steeds een modern stadion en de UEFA voelt zich daar tot aangetrokken."

Uitbreiding
Maar de finale van de Champions League is nog een brug te ver voor de Arena. "Daarvoor moet je minimaal 65.000 plaatsen hebben; de Arena heeft er maar 54.000. Als we niet uitbreiden dan zal het blijven bij een Europa League-finale."

En die kans op uitbreiding is niet zo groot, vervolgt de directeur van het stadion: "Je moet eigenlijk een extra ring bouwen bovenop het bestaande. Dat is een hele dure en gecompliceerde ingreep, maar het kan wel. Voor de WK-kandidatuur hadden we een plan bedacht om uit te breiden naar 65.000 plaatsen. We weten dus ongeveer wat het gaan kosten: tussen de 50 en 70 miljoen euro voor een uitbreiding van 12.000 plaatsen."

Brazilië
Ook het concept achter de ArenA wordt geëxporteerd: Markerink beheert niet alleen zijn eigen stadion in Amsterdam, maar is ook actief in het buitenland. Brazilië is daarbij een belangrijke markt. "Voor het WK moesten er 12 nieuwe stadions worden gebouwd in Brazilië. De belangrijkste vraag die de Brazilianen hebben is: wat gaan we doen met die stadions na het WK? In Zuid-Afrika staan er bijvoorbeeld een aantal stadions weg te roesten."

"Het is geen 'rocket science' wat we doen, maar we lopen net wat voor in ervaring. Het programmeren van een stadion - met ongeveer 70 à 80 evenementen per jaar - is voor heel veel mensen een soort utopie en ze vragen aan ons om hulp om het op te zetten", vertelt Markerink.

Zonnepanelen en windmolens
In 2015 wil de ArenA klimaatneutraal zijn. "Onze CO2-uitstoot wordt met name bepaald door het aantal kilometers die bezoekers maken als ze naar ons toe rijden. Er zal dus veel moeten gebeuren bij het openbaar vervoer en carpooling. Dat kunnen we niet alleen, want daar heb je ook de vervoerders en overheid bij nodig."

Maar ook in en rondom het stadion worden er dingen aangepakt. "We zijn bijvoorbeeld bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de ArenA. Als het aan ons ligt, moet er binnen een jaar een flinke lap aan panelen op het dak liggen. Ook willen we graag een windmolen naast het stadion plaatsen: die zou op zich al voldoende zijn om ons te voorzien in de dagelijkse energiebehoefte. Maar de regels voor het plaatsen van windmolens zijn heel streng."

Björn Kuipers
De finale van de Europa League wordt woensdag geleid door arbiter Björn Kuipers. De 40-jarige scheidsrechter krijgt daarbij assistentie van Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel en Richard Liesveld zullen actief zijn als vijfde en zesde official.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen