Sport5 aug '15 10:08

Geen voetbal? Dan ook geen politieactie

Auteur: Marjan van den Berg

Door acties van supporters van Willem II en ADO Den Haag worden politiestakingen in Tilburg en Den Haag komend weekend wellicht onmogelijk. Al bezweren supporters van beide clubs dat zij slechts gezellig een drankje gaan doen.

ANP
ANP

In Tilburg en Den Haag willen voetbalsupporters de binnenstad in trekken, nu de wedstrijden van hun clubs niet doorgaan. Gemeenten vinden het te onveilig om wedstrijden door te laten gaan zonder politie-inzet.

Door de bijeenkomsten van de supporters in Tilburg en Den Haag moeten agenten mogelijk alsnog aanwezig zijn in de binnenstad.

De gewone man dwarszitten
Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf, vindt niet zozeer dat supporters de stakende politie dwarszitten.

 

Volgens Van Leeuwen zijn er publieksvriendelijker acties denkbaar, zoals het niet uitschrijven van bekeuringen. “Dan pak je de minister in zijn portemonnee, en de burger zal alleen maar zeggen: ‘Nou, dat vinden we een goede actie’.”

Van Leeuwen bezweert dat de actie niet meer behelst dan gezellig met z’n allen genieten van een drankje. Hij zegt ook dat de wedstrijd ook prima gespeeld kan worden zonder de aanwezigheid van de politie. “Ja, dat denk ik wel. Laten we eerlijk zijn, het is nog nooit eerder geprobeerd. In Alkmaar durven ze die stap nu wel aan bij een wedstrijd van hetzelfde niveau – denk ik – qua risico als de wedstrijd Den Haag – PSV. Dus ja, waarom neem je die gok niet?”

Gezellige middag
Ook de bijeenkomst in Tilburg is niet per se bedoeld als wraakactie, zegt Wim Vos, voorzitter van KingZine, de belangenclub voor Willem II-supporters.

 

Vos legt uit dat het de supporters gaat om veel meer dan alleen het voetbal. “Voor ons is naar Willem II gaan meer dan twee keer 45 minuten naar voetbal kijken. Het is je vrienden weer zien, gezellig een drankje doen in en rond het stadion. En vaak beginnen we daar dan al in de stad zelf mee. En omdat het de eerste wedstrijd is, hadden we het voornemen om met z’n allen even bij elkaar te komen.”

“Wat wij wel jammer vinden, is dat het over de rug van de supporters wordt gespeeld, die er eigenlijk niets mee te maken hebben. Maar wij willen ons bepaald niet tegen de politie keren”, zegt Vos. “Wij willen er gewoon een gezellige middag van maken.”

Overige wedstrijden
Zeker vier wedstrijden (sc Heerenveen- De Graafschap, PEC Zwolle-SC Cambuur, ADO-PSV en Willem II-Vitesse) worden verboden als de politieacties doorgaan. De burgemeesters van Kerkrade en Alkmaar en de clubs hebben ervoor gezorgd dat Roda JC-Heracles en AZ-Ajax hoe dan ook doorgaan. Feyenoord-FC Utrecht wordt niet getroffen door de politiestakingen.

De KNVB hoopt dat de minister en de politiebonden nog om tafel gaan. De KNVB wil donderdagmiddag om 12.00 uur definitieve duidelijkheid voor de clubs en de fans.

De bond wil eredivisiewedstrijden die door acties van de politie worden afgelast zo snel mogelijk inhalen. De voetbalbond denkt aan dinsdag 11 en woensdag 12 augustus en is met de burgemeesters en clubs in overleg over de alternatieve speeldata.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen