Sport27 mei '15 07:13Aangepast op 27 mei '15 09:37

Zwitserse politie licht zes FIFA-officials van hun bed

Auteur: BNR Webredactie

Zes voetbalofficials van de FIFA zijn woensdag gearresteerd in het Zwitserse Zürich, waar de leden van de wereldvoetbalbond deze week bijeen zijn voor de verkiezing van hun voorzitter.

De Zwitserse justitie maakt de namen van de gearresteerde personen later op de dag bekend. De huidige voorzitter Sepp Blatter is niet opgepakt. Het zou vooral gaan om leden van de Concacaf, waartoe de voetbalbonden van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied behoren.

Zij worden verdacht van corruptie binnen de FIFA. De Zwitserse justitie meldt dat zij betrokken zijn bij betalingen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Het zou gaan om een totaalbedrag van meer dan 100 miljoen dollar, dat sinds de jaren negentig is uitgegeven. De zes officials zitten vast en wachten op hun uitlevering aan de Amerikaanse autoriteiten.

De New York Times onthulde woensdag dat de officials van hun bed waren gelicht in Zürich. De inval in het vijfsterrenhotel gebeurde snel en rustig. De bobo's werden van hun bed gelicht en afgevoerd, sommigen met handboeien om.

Verkiezing voorzitterschap
De aanhoudingen vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager.

“Het komt erop neer dat de FIFA een vrij ingewikkelde structuur heeft als het gaat over mensen die in het bestuur zitten", reageert Frank van Eekeren, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, op BNR. Van Eekeren, die onderzoek doet naar bestuur in de sport, vervolgt: "Je hebt daar een werkorganisatie. Daar doen we onderzoek naar en die blijkt eigenlijk best aardig in elkaar te zitten. Maar daarboven zit een groot, breder bestuur dat wordt aangevoerd door Sepp Blatter. Daar zitten allerlei mensen in die afkomstig zijn uit allerlei voetbalbonden per continent, de zogenaamde federaties."
 Van Praag
Michael van Praag heeft de afgelopen maanden ook gemerkt dat dat een heel apart circuit is, vervolgt Van Eekeren. “Het is een circuit waar je als buitenstaander niet zomaar tussenkomt.”

Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping. De aantijgingen rond de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar leidden tot een groot onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. De conclusie uit het lijvige rapport luidde dat er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen