Sport27 mei '15 11:03Aangepast op 27 mei '15 16:11

Verkiezing FIFA-baas gaat gewoon door

Auteur: Pieter van den Akker

De verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter aanstaande vrijdag gaat door zoals gepland. Dat zei communicatiedirecteur Walter de Gregorio woensdagochtend naar aanleiding van de arrestatie van FIFA-officials in Zürich.

Vrijdag kiezen de leden van de wereldvoetbalbond hun nieuwe voorzitter. De strijd gaat tussen de huidige preses Sepp Blatter en prins Ali bin-Al Hussein. Maar onder voetbalbonden groeit de weerstand tegen een voortzetting van de verkiezing nu de FIFA in een corruptieschandaal verkeert. Onder meer de UEFA heeft morgen een spoedvergadering over de kwestie ingelast.

De advocaat-generaal meldde woensdag dat er documenten en digitale informatie is weggehaald uit het kantoor van de FIFA in Zürich. De negen officials die zijn gearresteerd worden verdacht van wanbeleid en witwassen . Een woordvoerster van de voetbalbond weigerde commentaar.

Wereldvoetbalbond FIFA ziet zichzelf als benadeelde partij in het onderzoek naar omkoping door FIFA-officials. De bond werkt volledig mee aan het onderzoek van de Amerikaanse en Zwitserse justitie, zei directeur communicatie Walter de Gregorio van de FIFA woensdag.

FBI liet zaak ontploffen
De FIFA gaat niet in op de namen die worden genoemd als beschuldigden. Voorzitter Sepp Blatter is niet betrokken bij het onderzoek.

Tom Knipping, journalist bij VI, zegt op BNR over de kwestie: "De FBI heeft het nu laten ontploffen. Die zijn bezig geweest met een eigen onderzoek. Er is de afgelopen twintig jaar waarschijnlijk 100 miljoen dollar corruptiegeld verduisterd door mensen van de FIFA. Een deel van dat geld is via Amerikaanse banken gelopen. Daarom is de FBI een onderzoek gestart."

'Stevige zaak'
De FBI heeft een stevige zaak, denkt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Anders lijden ze enorm gezichtsverlies in de wereld."
 

Wat dat zal betekenen, is nog lastig te zeggen, zegt Olfers. "Het speelt allemaal onder het Amerikaanse recht. Daar gaan ze er behoorlijk stevig in. We zien ook dat Amerika de laatste jaren de jurisdictie heeft opgerekt. Met name met betrekking tot delicten als witwassen en dergelijke."

Uitdager Blatter: trieste dag
Prins Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven uitdager van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA, zegt bedroefd te zijn over het recente corruptieschandaal bij de FIFA. "Dit is een trieste dag voor het voetbal'', zei de Jordaniër.

De Amerikaan Chuck Blazer, tot 2013 in dienst bij de FIFA en jarenlang de rechterhand van Sepp Blatter, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het FBI-onderzoek, weet Knipping. "Hij is met een sleutel met afluisterapparatuur erin jarenlang op pad geweest binnen de FIFA."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen