Sport13 nov '14 10:14

FIFA: geen corruptie bij toewijzing WK's Qatar en Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Zowel Qatar als Rusland is door de FIFA vrijgepleit van corruptie met betrekking tot het binnenslepen van de organisatie van het WK voetbal in 2018 en 2022. Dat blijkt uit een samenvatting van een onderzoeksrapport over de toewijzing. Beide landen behouden dan ook de organisatie van het toernooi.

Foto: ANP
Foto: ANP

De ethische commissie van de FIFA deed gedurende 2 jaar uitgebreid onderzoek. Beide procedures zouden niet helemaal zuiver zijn verlopen, met onder meer verdenkingen van illegale betalingen aan prominente FIFA-officials.

 

Het onderzoek naar Rusland werd overigens bemoeilijkt doordat een aantal computers crashte. Daardoor konden niet alle relevante documenten worden ingezien.

Volgens de commissie kunnen de 'diverse incidenten die zich mogelijk hebben voorgedaan' de integriteit van de bidprocedures voor de WK's van 2018 en 2022 niet hebben aangetast. "Het gaat om gebeurtenissen van zeer beperkte omvang. Wat de ethische commissie van de FIFA betreft, zijn daarom de bidprocedures voor de WK's van 2018 en 2022 gesloten'', stellen de onderzoekers.

Engeland
Opvallend genoeg is de onderzoekscommissie wel zeer kritisch over Engeland. Haars: "Dat was eventjes een onverwachte wending, zeker omdat Engeland een van de landen is geweest die echt hebben benadrukt bij de FIFA: ‘maak dit nou openbaar’. Dat krijgt echt een flinke veeg uit de pan."

Engeland was eveneens in de race voor het WK 2018 en zou in de fout zijn gegaan bij een official van Trinidad en Tobago, Jack Warner. "Ze zouden van alles hebben aangeboden om zijn stem te winnen. Onder andere is een galadiner van de Caribische voetbalbond gespekt met zo’n 55.000 dollar."

Wat de gevolgen hiervan zijn voor Engeland, is nog niet duidelijk. "Maar de verwachting is toch dat zij in ieder geval de komende jaren geen toernooi aangewezen zullen krijgen", zegt Haars.

Rapport niet openbaar
In september van dit jaar leverde de Amerikaanse jurist Michael Garcia, de voorzitter van de onderzoekskamer van deze commissie, een onderzoeksrapport van 350 pagina's in. Het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Sepp Blatter wilde de resultaten van het onderzoek echter niet openbaar maken, ondanks grote druk van buitenaf. Daaraan zouden onder meer te veel juridische gevolgen aan verbonden zijn.

Gerelateerde artikelen