Sport23 nov '15 14:31

Voorstellen voor nieuwe gokwet zijn een "plan van niets"

Auteur: Sam de Voogt

De voorstellen die coalitiepartijen PvdA en VVD vandaag hebben ingediend voor het aanpakken van matchfixing zijn een "plan van niets". Dat zegt Ben van Rompuy, sportrechtonderzoeker van het Asser Instituut in Den Haag.

De regeringspartijen willen het wedden op spelelementen als een ingooi bij voetbal of een dubbele fout bij tennis verbieden, omdat ze te makkelijk te beïnvloeden zijn. Maar een verbod heeft volgens Van Rompuy, die ook als expert aanwezig was bij het Kamerdebat over de kwestie, geen zin: "Als je nationale beperkingen oplegt, gaan mensen gewoon naar een buitenlandse website. In Spanje en Italië zijn dergelijke verboden hierom mislukt. Belangrijker nog is dat als je gokken op sport reguleert, dat instrumenten geeft om matchfixing op te sporen. Een verbod drukt het gokken in het criminele sfeer."

Het legaliseren van gokken op sportwedstrijden staat al een tijdje op de agenda van de Tweede Kamer. Aan de late kant, vindt Eric Konings, integriteitsmanager van Unibet, een van de grootste online gokbedrijven ter wereld. "Ik ben blij dat de coalitiepartijen elkaar nu gevonden hebben, want Nederland loopt op dit gebied achter in Europa en alle vertraging die we oplopen is te veel."

Verbod op kleine spelelementen zinloos
Vandaag dienden PvdA en VVD twee voorstellen in als onderdeel van de nieuwe gokwet. Het ene voorstel verbiedt het gokken op kleine spelelementen. Wedden op rust- of eindstanden wordt wel mogelijk. Maar daar vindt volgens Van Rompuy juist de meeste fraude plaats. "Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat alle verdachte gevallen van verdachte gevallen betrekking hebben op de eindstand van de wedstrijd of het aantal goals. Bij het inzetten op side bets als gele kaarten vallen grote bedragen juist op en is de pakkans veel te groot."

Konings onderschrijft het verhaal van Van Rompuy. "Het risico zit niet bij de gele kaarten en dubbele fouten. De grote markten, waarbij je anoniem kunt inzetten, daar zit het risico."

"Betrek de gokbedrijven"
Het tweede voorstel van de regeringspartijen gaat over het rapporteren van verdachte wedpatronen. Momenteel is er een nationaal matchfixingplatform, maar gokbedrijven zijn daar niet bij betrokken. Terwijl zij juist een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van matchfixing, aldus Konings. "Wij kunnen op het moment wel een melding doen bij de kansspelautoriteit, maar we kunnen niet samenwerken met andere betrokken. In Groot-Brittannië werken overheid, sportbonden en de kansspelindustrie wel samen, en daar kan een melding direct ene strafrechtelijk vervolg krijgen."

 

Voetbalbond KNVB heeft op de eigen website laten weten blij te zijn met de ingediende wetsvoorstellen. Naar verwachting worden de plannen voor een nieuwe gokwet volgend jaar besproken in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen