Sport10 apr '15 11:54Aangepast op 10 apr '15 13:18

'Binnen week plan voor steun aan FC Twente'

Auteur: Pieter van den Akker

De gemeente Enschede hoopt binnen een week met een concreet voorstel te komen voor (financiële) steun aan de noodlijdende eredivisieclub FC Twente. Dat heeft wethouder Eelco Eerenberg (financiën) vrijdag gezegd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eerenberg laat persbureau ANP weten dat het voorstel eerst goed wordt afgestemd met de leiding van FC Twente voordat de gemeente ermee naar buiten komt. Hij wilde niet kwijt hoe de steun aan de voetbalclub er kan uitzien. "Als wij steun gaan geven aan FC Twente moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan'', zegt Eerenberg. "Het mag de gemeenschap geen geld kosten. En het plan moet ook aan de Europese regels voldoen. Ik heb geen zin om naar Brussel te reizen om daar een moeilijk uitlegverhaal te vertellen. En uiteraard moet ook de gemeenteraad ermee instemmen.''

Meer en meer problemen
De problemen bij FC Twente worden bijna met de dag groter. De noodlijdende club heeft vandaag van de KNVB opnieuw drie punten in mindering gekregen omdat Twente de zaken financieel niet op orde heeft. Ook stoppen de Enschedeërs met de aparte afdeling profscouting.

Door de puntenaftrek zakt FC Twente met 34 punten naar de elfde plaats. De club uit Enschede kreeg in maart deze straf ook al van de licentiecommissie van de voetbalbond.

Loodzware opgave
FC Twente moet ruim 8 miljoen euro bezuinigen om financieel gezond te worden. "Een loodzware opgave'', zegt algemeen directeur Gerard van den Belt. De sanering is noodzakelijk, want bij een volgende misstap komt de licentie van de club uit Enschede serieus in gevaar.

Al met al maakt het de malaise bij de club compleet. Hoofdsponsor XXImo liet donderdag al weten de samenwerking na dit seizoen te beëindigen. Het Brabantse bedrijf haakt af omdat de clubleiding gedurende lange tijd een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven over de financiële gezondheid. De raad van commissarissen klapte uit de school over de handelwijze van oud-voorzitter Joop Munsterman, die begin deze maand opstapte. Hij zou de voltallige rvc hebben misleid. Munsterman zou de huidige trainer Alfred Schreuder onder meer een financieel aantrekkelijke contractverlenging hebben gegeven, zonder medeweten van de rvc.

Scouting
De scouting valt voortaan onder de trainersstaf en de nieuw te benoemen technisch directeur. Eerder liet Twente al weten dat het Jong Twente uit de Jupiler League haalt, het vrouwenelftal in een aparte stichting onderbrengt en flink gaat snijden in spelerskosten. "We redden het niet door alleen aflopende contracten niet te verlengen; we zullen ook moeten snijden in de vaste contracten, ook bij het kantoorpersoneel'', aldus Van den Belt.

Volgens Van den Belt zijn het moeilijke beslissingen. "Het gaat in veel gevallen wel om collega’s, mensen die al jaren bij de club werken of zelfs jaren voor de club gespeeld hebben. Maar we nemen ze, omdat ze noodzakelijk zijn. We gaan een zware periode tegemoet, maar financiële gezondmaking heeft absolute topprioriteit''.

Jubileumreceptie geschrapt
FC Twente heeft ook besloten de voor maandag geplande jubileumreceptie in verband met het vijftigjarige bestaan te schrappen. "We zijn bezig met een ingrijpende bezuinigingsoperatie. Het lijkt ons niet gepast om dan maandag, ook al is het ingetogen, een receptie te houden'', licht voorzitter Aldo van der Laan toe.

Ook sportief zit het FC Twente niet mee. De club verloor deze week in de halve finales van de beker en lijkt Europees voetbal door de nieuwe aftrek te kunnen vergeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen