Sport24 apr '14 12:00

Donkere wolken boven FC Twente en Munsterman

Auteur: BNR Webredactie

FC Twente was ooit het schoolvoorbeeld voor de Nederlandse voetbalclubs, maar de Tukkers verkeren nu in financieel zwaar weer.

Het lijkt erop dat de club naar de zogeheten categorie 1, de gevarenzone, bij de KNVB wordt gezet, weet sportredacteur Anne-Greet Haars. "Het gaat niet goed met de club. Het rommelt echt. Men zegt dat de club al jarenlang boven z'n stand leeft: te dure salarissen, te dure transfers."

Fout met jaarrekening
Daar komt nog een ander opmerkelijk verhaal bij, gaat ze verder. "Vorige week werd bekend dat Twente twee boetes heeft gekregen van in totaal 35 duizend euro. Die zouden zijn gegeven omdat ze niet op tijd hun jaarrekening hadden ingeleverd. Nu lijkt het erop dat het komt doordat de jaarrekening niet júist was ingeleverd. Het gaat vooral om de tv-gelden van Fox. Alle clubs hebben bij die deal hun share gekregen. In het geval van FC Twente is dat 12 miljoen euro. Maar dat geld mag je nog niet bij de jaarrekening boeken, omdat je het geld nog niet hebt verkregen.  Overal lees je dat boekhouders het wat vreemde financiële trucs vinden."

Het gat van 12 miljoen euro houdt in dat de club vorig seizoen een verlies van 8,7 miljoen euro heeft gedraaid, zo meldt de NOS. Daarmee komt de club uit Enschede onder curatele te staan bij de voetbalbond. Dat betekent dat elke grote uitgave moet worden gecontroleerd door de licentiecommissie. "Dat betekent dat je alles in overleg moet doen, ook het aantrekken van spelers."

Dubbelfunctie Munsterman
Ook worden er nu vraagtekens gezet bij de constructie rondom Joop Munsterman, die zowel voorzitter van de Raad van Commissarissen als directeur van de club is. De vraag is of er voldoende kritisch vermogen is binnen FC Twente. Op 1 mei weten we meer. Dan wordt duidelijk of Twente daadwerkelijk in de gevarenzone belandt."

Gerelateerde artikelen