Sport18 apr '14 06:55Aangepast op 18 apr '14 10:44

Van Basten tien jaar na dato weer opvolger Advocaat

Auteur: BNR Webredactie

Marco van Basten wordt de nieuwe trainer van AZ. De Alkmaarse club heeft bevestigd dat de huidige coach van SC Heerenveen volgende week wordt gepresenteerd als opvolger van Dick Advocaat.

Tien jaar geleden was Van Basten ook al de opvolger van Advocaat, toen bij Oranje. Dat was destijds zijn vuurdoop als trainer op het hoogste niveau. De club en de trainer zijn het vrijwel eens over een contract, er moeten alleen nog wat details worden ingevuld. Sinds Dirk Scheringa zich in de jaren '90 met de club ging bemoeien wisten de Alkmaarders onder meer Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Gertjan Verbeek en Dick Advocaat aan zich te binden.

Dat al deze trainers volgens strikte principes werken, lijkt geen toeval. Ook Marco van Basten staat bekend als een trainer die volgens vaste overtuigingen werkt.

Teruggetrokken
De Utrechter speelde als voetballer bij Ajax en AC Milan. Zijn trainerscarrière pikte hij pas op in 2003 bij Jong-Ajax, toen hij zich al acht jaar had teruggetrokken uit de voetbalwereld. Daarna kreeg Van Basten het Nederlands elftal en Ajax onder zijn hoede.

Van Basten begon in 2012 als coach van SC Heerenveen, maar besloot afgelopen januari zijn tweejarige contract niet te verlengen. Hij zag te weinig perspectief om door te gaan bij Heerenveen, dat weinig budget heeft voor investeringen. Naast Van Basten was volgens AZ alleen Peter Bosz een officiële kandidaat om Advocaat op te volgen.

Gerelateerde artikelen