Sport23 sep '15 14:03Aangepast op 23 sep '15 19:23

Van Basten veegt de vloer aan met Cruijff in column

Auteur: BNR Webredactie

Johan Cruijff vindt de opmerkingen van Marco van Basten over het beleid bij Ajax niet verstandig. En, zegt hij, ongetwijfeld zijn er fouten gemaakt.

Cruijff vandaag, op de jaarlijkse open dag van de Johan Cruijff Foundation. Foto: ANP
Cruijff vandaag, op de jaarlijkse open dag van de Johan Cruijff Foundation. Foto: ANP

In zijn column in Voetbal International haalt Van Basten hard uit naar Johan Cruijff. Die zou bij Ajax een spoor van vernieling achterlaten. In zijn column schrijft Van Basten dat de beloofde "fluwelen revolutie" van Cruijff weinig voorstelt en ondertussen sneuvelen er trainers, spelers en bestuurders.

Van Basten schrijft dat met "veel kabaal bij Ajax de boel overhoop is gehaald": "Als je nu bekijkt wat het gevolg daarvan is, vind ik dat zeer bedenkelijk. De vier landstitels danken ze vooral aan Frank de Boer, die als trainer een geweldige prestatie heeft geleverd. Dat komt niet door Het Plan Cruijff en de mensen die binnen zijn gekomen."

Volgens Van Basten laat Ajax zich gebruiken "zonder dat ze het waarschijnlijk doorhebben" en is het hele Cruijff-verhaal een "fabeltjeskrant" waar niemand iets over durft te zeggen.

Reactie Cruijff
“Ik denk dat het niet echt verstandig is als zijnde assistent bij het Nederlands Elftal dat je kritiek op een van de clubs gaat leveren. Lijkt me niet echt verstandig. Maar misschien hoopt-ie er wat mee te bereiken: een soort omslag of misschien, weet ik veel wat-ie wil bereiken”, zegt Cruijff op de open dag van de Johan Cruijff Foundation. “Normaal gesproken benader ik al dit soort opmerkingen over het algemeen positief.”

Cruijff spreekt tegen dat het bij Ajax allemaal om macht zou draaien. “Het is helemaal geen macht. Ik heb toch helemaal geen enkele positie daar? Ik woon in het buitenland, dus ik kan moeilijk hier allemaal dingen naar me toe trekken, wat helemaal niet nodig is.”

 

   

Een dun laagje chroom
Cruijff en Van Basten waren lang vrienden. David Endt, voormalig teammanager bij Ajax en voetbalanalist voor BNR, denkt niet dat de column van Van Basten een afrekening is. "Daar is Van Basten te integer en te intelligent voor." Volgens Endt is Van Basten een onafhankelijke geest die zijn mening geeft.

 

  

Volgens Endt is de tijd rijp voor Van Basten om er iets van te zeggen, aangezien de berichtgeving over de club te eenzijdig is geweest. "Van Basten heeft eigen inzichten voor de club." Met zijn mening wordt rekening gehouden. "Marco is mythische figuur in het voetbal die zijn carrière heeft opgebouwd bij Ajax", zegt Endt. "Hij kreeg bijna een andere functie en is gefrustreerd door de tussenkomst van Cruijff. Dat zal ongetwijfeld pijn hebben gedaan, maar ik weet zeker dat hij niet vanuit rancune zo’n verhaal schrijft."

Cruijff zat tussen 2011 en 2012 in de raad van commissarissen van Ajax. Momenteel geeft hij op afstand advies aan de club. Kunnen Van Bastens uitspraken Cruijff aan het wankelen brengen? “De groep Cruijff heeft z'n eigen machtsequivalent in de media, die zal ongetwijfeld wat terug gaan zeggen. Ik denk de positie van Cruijff, die de afgelopen jaren bij Ajax een hele onduidelijke rol heeft gespeeld, en bij wie ook vraagtekens zijn gezet, dat dat een dieper fundament krijgt. Het woord van Van Basten zal niet zomaar weggeschoven worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen