Sport15 feb '12 14:45Aangepast op 15 feb '12 15:51

Oranje toch wereldkampioen?

Auteur: Fleur de Bruijn

De dertiger van nu weet bijna niet meer hoe het voelt als het Nederlands elftal een groot toernooi wint. Niemand weet hoe het voelt hoe als Oranje een WK wint. Maar misschien komen we daar nu heel snel achter.

Zuid-Amerikaanse media beweren dat de FIFA een onderzoek gestart is naar de uitlatingen van enkele Peruaanse functionarissen over het WK in 1978.

Zo zei de Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma deze week dat de 6-0 winst in de laatste groepswedstrijd van Argentinië met behoorlijk wat hulp van de verliezende partij tot stand was gekomen. En als dat waar is, dan krijgen we misschien alsnog de wereldtitel toegewezen, ten koste van gastland en winnaar Argentinië.

6-0
Het was vooraf al een beladen toernooi. Nederland plaatste zich en speelde mee, ondanks protesten omdat het bewind in Argentinië de mensenrechten schond. De selectie had bovendien te kampen met heel veel afzeggers, onder wie Johan Cruijff, Willem van Hanegem en Jan van Beveren. Toch kwam Nederland in de finale, tegen Argentinië. Want het gastland had de halve finale met 6-0 gewonnen van Peru. Een eclatante zege of misschien een beetje geflatteerd? Peru bezat immers voldoende kwaliteiten, het werd groepshoofd in de poule van Nederland.

Finale
De Argentijnen moesten met vier goals verschil winnen om in doelsaldo bovenaan te eindigen in de tweede groepsfase van het toernooi. Door de ruime zege tegen Peru bereikte Argentinië ten koste van aartsrivaal Brazilië de finale van het wereldkampioenschap in eigen land. Argentinië won de finale met 1-3 van Nederland

Geruchten
Na de zege gonsde het jarenlang van de geruchten over de toch wat geflatteerde uitslag en de vreemde houding van enkele Peruaanse spelers. Er werd gespeculeerd dat de wedstrijd verkocht zou zijn in ruil voor een grote berg graan.

Dertien Peruaanse dissidenten
Ledesma zou hebben gezegd dat de president van Peru, Francisco Bermudez, een deal gesloten zou hebben met Jorge Videla. In ruil voor de wedstrijd, zou de dictator dertien Peruaanse dissidenten de mond hebben gesnoerd; mensen die tegen het bewind van Bermudez waren.

Bermudez moest van ze af, zo vertelde Ladesma (80) het gerechtshof in Buenos Aires afgelopen week.

Doelman
De geruchten werden al eerder gevoed door iemand die destijds dicht bij het vuur zat. Doelman Ramon Quiroga van Peru erkende in 1998 al dat hij zich dat duel 'minder heeft ingezet' dan in andere wedstrijden.

Overigens, als Nederland met terugwerkende kracht wereldkampioen wordt, is het een wonder dat de spelers het meemaken. In november vorig jaar werd bekend dat de selectie van het Nederlands elftal in 1978 op de heenreis naar Argentinië voor het WK voetbal aan een vliegramp ontsnapt.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen