Sport21 mrt '11 21:09Aangepast op 22 mrt '11 20:48

'Jodenjacht' in ADO-honk valt verkeerd

Auteur: Edme Koorstra

Het feestje van ADO Den Haag zondag na de 3-2 zege op Ajax heeft tot veel ophef geleid. De Haagse supporters konden hun vreugde niet op en hieven in het bijzijn van enkele trainers en spelers antisemitische spreekkoren ("we gaan op jodenjacht") aan. De ChristenUnie wil nu van minister Donner weten wat hij eraan gaat doen.

Staand op de bar van het supportershome zong en danste middenvelder Lex Immers vrolijk mee, geflankeerd door een meisje met ontblote borsten. Dat leidde tot veel verontwaardiging.
Het feestje in het supportershome was misschien onopgemerkt gebleven als het niet was vastgelegd door de smartphones van de ADO-fans zelf. Die beelden waren maandag op het internet te zien, waarna vooral middenvelder Immers middelpunt van het nieuws werd.
Video
Immers was niet de enige die present was. Ook de trainers John van den Brom, Maurice Steijn en ploeggenoot Charlton Vicento waren van de partij. BNR zocht de beelden op, ze staan onderaan dit artikel. De antisemitische spreekkoren vindt u op 5"10, de borsten vanaf 2"30.
Niet door de beugel
"In het kader van sportiviteit en respect kunnen dit soort gedragingen absoluut niet door de beugel. Spelers moeten zich nu écht eens gaan realiseren dat zij een voorbeeldfunctie hebben, en zich daar ook naar gedragen'', liet van Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB maandag weten.
Immers heeft spijt
Immers betuigde de dag na het feest spijt. "Ik heb me volledig mee laten slepen in de euforie na de bijzondere overwinning'', zei de voetballer. "Ik ben me op dat moment totaal niet bewust geweest van de beledigende toon naar een hele bevolkingsgroep. Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van.''
Tweede Kamer stelt vragen
De beledigende spreekkoren tegen Ajax en Joden bereikten ook de Tweede Kamer. André Rouvoet van de ChristenUnie wil van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken horen hoe die het wangedrag van ADO Den Haag denkt aan te pakken. "Dit laat zien dat antisemitisme niet alleen een probleem is van islamitische Marokkaanse jongeren, maar helaas ook een breder maatschappelijk probleem vormt'', reageerde Rouvoet. "Laat bijvoorbeeld de Haagse wethouder Karsten Klein als de bliksem met ADO om de tafel gaan zitten over hoe de club hierin zijn verantwoordelijkheid gaat nemen'', zei de oud-minister van Jeugdzaken.
' Verantwoordelijkheid ligt bij de club'
Een woordvoerder van de Haagse wethouder liet weten dat het aanpakken van dit soort uitingen de verantwoordelijkheid is van de club en KNVB. Klein zei zich volledig te distantiëren van het gebeuren.
Het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) heeft in een brief aan de KNVB om een schorsing gevraagd van Immers en trainer Van den Brom. Directeur Ronny Naftaniel: "Hoewel wij begrijpen dat de leuzen tegen Ajax zijn gericht, is het kwalijk dat dit over de rug van de Joden gebeurt".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen