Sport23 mrt '11 13:34

Ajax-voorzitter wil af van geuzennaam 'joden'

Auteur: Pieter van den Akker

Uri Coronel wil dat de supporters van Ajax de geuzennaam 'joden' niet meer gebruiken. De voorzitter van de Amsterdamse club smeekt de fans hiermee te stoppen naar aanleiding van de affaire rond ADO Den Haag-speler Lex Immers.

"Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen", zegt Coronel in de Telegraaf.
De bestuurder, zelf van joodse afkomst, stoort zich aan de geuzennaam.
Discussie wordt al 20 jaar gevoerd
"In de twintig jaar dat de discussie al wordt gevoerd om daar een einde aan te maken, heb ik altijd mijn uiterste best gedaan." Coronel vervolgt: "Op verzoek van mijn voorganger John Jaakke heb ik zelfs eens in het supportershome een gesprek gevoerd met honderden fans."
Dat leverde niet het gehoopte resultaat op. "Zij zagen 'joden' als geuzennaam. En ik moet eerlijk zeggen: ze gebruiken die naam alleen heel positief."
Coronel wil leus uitbannen
Coronel hoopt echter de leus uit te kunnen bannen. "Indien er nu weer een zinvolle discussie wordt gevoerd over het beëindigen van de geuzennaam 'joden', wil ik graag een bijdrage leveren."
Schorsing ADO-speler Immers
Lex Immers hangt mogelijk een schorsing boven het hoofd nadat hij na de 3-2 overwinning op Ajax in het sponsorhome van ADO "we gaan op jodenjacht" met de supporters meezong. Dit veroorzaakte veel ophef. De KNVB startte een vooronderzoek en er werden zelfs kamervragen gesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen