Sport19 feb '15 23:02Aangepast op 20 feb '15 06:35

Uitblinker Cillessen helpt Ajax langs Legia Warschau: 1-0

Auteur: ANP Nieuws

Ajax mag van geluk spelen dat het volgende week met een kleine voorsprong (1-0) aan de uitwedstrijd bij Legia Warschau begint.

ANP
ANP

Na een veelbelovende eerste helft en een doelpunt van Arkadiusz Milik, was het een klein wonder dat de club uit Amsterdam na de hervatting zonder tegentreffers bleef.

Niet doelpuntenmaker Milik maar Jasper Cillessen was de grote uitblinker bij Ajax. De doelman kreeg voor rust bijna niets te doen omdat Ajax bijna alleen maar in balbezit was. In de tweede helft, toen Legia Warschau plotseling koos voor de aanval, bleef hij overeind toen Michal Zyro, Orlando Sa en Guilherme oog in oog met hem verschenen.

Opvallend was de afwezigheid van Niklas Moisander en Lasse Schöne in de basisformatie van Ajax. Ondanks een aflopend contract waren beide routiniers lang onomstreden bij trainer Frank de Boer. Schöne scoorde dit seizoen als rechtsbuiten nog twee keer in de Champions League, maar kon de laatste weken op de voor hem ongewone positie centraal in de aanval niet overtuigen.

Keuzes
De keuze voor Milik als centrumspits lag voor de hand, maar het was toch wel verrassend dat ook vleugelspitsen Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna de voorkeur kregen boven Schöne. Moisander kreeg vorige maand nog van directeur voetbal Marc Overmars te horen dat hij pas aan het einde van het seizoen mag vertrekken. Toch moest hij tegen Legia Warschau plaatsmaken voor Nick Viergever, de linker centrale verdediger voor de toekomst in Amsterdam.

Milik grossierde in het eerste half uur in balverlies maar bewees na 35 minuten weer eens dat met zijn linkerbeen niets mis is. Vanaf zo'n metertje of twintig haalde hij verwoestend en doeltreffend uit (1-0). De spits beloonde Ajax voor het verzorgde aanvalsspel waarmee het publiek in de nagenoeg volle ArenA werd vermaakt.

Speelstijl
De treffer was voor Legia aanleiding de speelwijze drastisch te wijzigen. Het Poolse team koos voor de aanval en liet zien waarom het in eigen land koploper is en als groepswinnaar de eerste fase van de Europa League afrondde. Ajax had weinig te vertellen na rust. De club wankelde maar werd overeind gehouden door doelman Cillessen, die tot drie keer toe fantastisch redde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen