Sport8 okt '15 12:32Aangepast op 8 okt '15 15:06

FIFA schorst Blatter en Platini voor 90 dagen

Auteur: BNR Webredactie

De ethische commissie van de FIFA heeft besloten voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini voor 90 dagen te schorsen. Directe aanleiding was een betaling van Blatter aan Platini in 2011, wegens werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 als persoonlijk adviseur van de Zwitser verrichtte.

Platini (L) en Blatter. EPA
Platini (L) en Blatter. EPA

Ook voorzitterskandidaat Chung Mong-joon wordt geschorst, en wel voor zes jaar. De wereldvoetbalbond schorst Blatter en Platini in verband met een betaling van 2 miljoen euro van de Zwitser aan de Franse oud-voetballer. Beiden mogen zo lang hun functies niet uitoefenen.

KNVB
De KNVB noemt de ontwikkelingen bij de FIFA "een schande voor het voetbal''. In een schriftelijke reactie op de voorlopige schorsing van FIFA-voorzitter Sepp Blatter spreekt de KNVB donderdag van "een nieuw dieptepunt.'' Blatter is door de ethische commissie voor negentig dagen op non-actief gezet, omdat hij verdacht wordt van frauduleus handelen. "Dat heeft een niet te tolereren, negatieve impact op de voetbalsport en zijn bestuurders. Wie van voetbal houdt, gruwt van deze ontwikkelingen.''

De schorsing van voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA maakt de zaak volgens de KNVB "alleen maar complexer en pijnlijker''. De Nederlandse bond steunde Platini in zijn poging om Blatter volgend jaar op te volgen, maar dat nu heroverwegen.

Verlengd
Platini geldt als de belangrijkste kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als baas van de FIFA. De schorsing kan met nog eens 45 dagen worden verlengd, meldde de ethische commissie onder leiding van Hans-Joachim Eckert donderdag.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke werd door de ethische commissie ook officieel geschorst. De Franse rechterhand van Blatter was in september door het FIFA-bestuur al op non-actief gezet, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor WK-wedstrijden in Brazilië. Met Blatter, Valcke en Platini zijn nu de drie machtigste mannen binnen de voetbalwereld geschorst.

Steun gekocht
Tegen de 79-jarige Blatter, bezig aan zijn laatste maanden bij de FIFA, loopt een strafrechtelijke procedure. De Zwitserse justitie verdenkt Blatter van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. Zo zou hij in 2011 de steun van UEFA-preses Platini hebben gekocht om als voorzitter van de FIFA herkozen te kunnen worden. Ook zou Blatter voor een veel te laag bedrag tv-rechten aan medebestuursleden hebben verkocht.

Late betaling
Platini, die in februari graag opvolger wil worden van de sowieso vertrekkende Blatter, is officieel door justitie niet als verdachte aangemerkt. Hij ontving in 2011, het jaar van de voorzittersverkiezing bij de FIFA, een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij als diens persoonlijk adviseur tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht. Als reden voor de zeer late betaling gaf Platini onlangs als verklaring dat de FIFA in 2002 niet over het geld beschikte om hem uit te betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen