Sport8 okt '15 17:18

KNVB wil onderzoek FIFA afwachten

Auteur: BNR Webredactie

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond wil het onderzoek naar FIFA- en UEFA-voorzitters Blatter en Platini afwachten voordat de bond uitspraken doet over steun aan Platini als opvolger van Blatter.

Sepp Blatter. EPA
Sepp Blatter. EPA

De voorlopige schorsing van voorzitters Blatter (FIFA) en Platini (UEFA) door de ethische commissie van de FIFA, die hen verdenkt van frauduleus handelen, heeft volgens de Nederlandse voetbalbond "een niet te tolereren, negatieve impact op de voetbalsport en zijn bestuurders. Wie van voetbal houdt, gruwt van deze ontwikkelingen", schrijft de KNVB vandaag in een schriftelijke verklaring.

De KNVB steunde Platini tot op heden om Blatter op te volgen bij de FIFA. Of ze hem blijven steunen, kan de bond nog niet bevestigen. Woordvoerder Chris van Nijnatten: "We hebben de kandidatuur van Platini gesteund, maar daarmee is niet gezegd dat we op hem stemmen. Die voorwaarde is niet ingebouwd omdat we aan hem twijfelden, maar misschien komt er wel nóg een kandidaat en misschien is die wel beter."

 

'Juridisch correct handelen'
De KNVB wil de ontwikkelingen afwachten en intern bespreken. Nijnatten: "De uitspraak van de voorlopige schorsing vinden wij een schande voor het voetbal, maar wie zegt dat die schorsing terecht is? Formeel, zeker als aangesloten bond, moet je er rekening mee houden dat er nog een andere optie is."

Platini heeft ook gezegd dat hij zich kan verdedigen, zegt Nijnatten. "Daar moet je juridisch correct in handelen en hem de ruimte geven zijn recht in te halen. Een bond als de KNVB moet daar even op wachten en zich over beraden." Wanneer de bond dat weet, kan Nijnatten nog niet zeggen.

De ethische commissie van de FIFA heeft besloten voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini voor 90 dagen te schorsen. Directe aanleiding was een betaling van Blatter aan Platini in 2011, wegens werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 als persoonlijk adviseur van de Zwitser verrichtte. Als gevolg mogen Blatter en Platini zich zowel internationaal als nationaal met geen enkele voetbalactiviteit bezighouden, zelfs geen voetbalstadion betreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen