Sport13 mei '15 14:01

Danny Blind scout internationals op gevoel

Auteur: Pieter van den Akker

Als toekomstig bondscoach verkiest Danny Blind vooralsnog vooral een rol op de achtergrond. Nu de Europese competities bijna zijn afgelopen en het Nederlands elftal over een paar weken interlands speelt (tegen Amerika en Letland) zijn het drukke weken voor de assistent van Guus Hiddink. Maar wat doet Blind nu precies en hoe analyseer je een tegenstander?

Foto: ANP
Foto: ANP

Er wordt in de bossen van Zeist flink verbouwd, vertelt verslaggever Thomas Schuurman die Blind opzoekt bij de KNVB. "Het KNVB-complex krijgt een broodnodige lik verf. Binnen is net de technische vergadering geweest. Hiddink, Blind en de scouts hebben een lijst met zo’n veertig potentiële internationals doorgenomen."

Scouting
“Dat doen we met alle trainers, de inspanningsfysioloog, scouts: een man of zeven, acht”, vertelt Blind zelf. Met de KNVB is afgesproken om niet te praten over zijn toekomstige rol als bondscoach of de positie van Guus Hiddink. Maar daarvoor is onze verslaggever niet in Zeist. Die wil vooral weten wat Danny nu precies doet.

Het antwoord komt van het lijdend voorwerp: “Nou ja, mijn rolverdeling is dat wat ik nu bespreek, de scouting, op mijn bordje ligt. Met de scouts en de trainers stippel ik uit wie waar naar toe gaat. Daar zit een hele procedure om heen, qua rapportage en vergaderen. Dat zet ik uit en dat behandelen we op dinsdag.”

Wekelijks 10 wedstrijden
Blind bekijkt wekelijks twee wedstrijden live. “Of meer als er Europa League of Champions League is en er zitten Nederlanders bij”, vult hij aan. “En een stuk of zes, zeven wedstrijden kijk ik terug. Een wedstrijd of tien dus.”

Of dat leuk is? “Het is je werk. En je houdt van voetbal.” Nee, hij krijgt er nog geen lasogen van. Grappend:
 

Bas Dost
Met het programma Scout7 kunnen alle wedstrijden wereldwijd bekeken worden. Maar wordt de beslissing wie er wel en niet in Oranje komt, heel modern, op basis van data genomen of is het gewoon old school op basis van gevoel? “Nee, ik scout wel op gevoel. De data gebruik ik alleen maar om bevestiging te krijgen van iets. Als we in ons eigen trainingskamp zijn, gebruik ik de data wel om te kijken naar de fysieke staat van de spelers, de belasting die ze aangaan en hoe ze daarop reageren. Als ik iets bevestigd wil zien, kan ik dat doen. Maar ja, iemand kan relatief weinig balcontacten hebben maar wel heel bepalend voor het eindresultaat. Als je Bas Dost de laatste weken, maanden, neemt: die raakt echt niet zoveel ballen, maar de ballen die hij aanraakt eindigen vaak in het netje.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen