Sport19 aug '15 07:46Aangepast op 19 aug '15 09:34

Coe mag dopingprobleem atletiek onder handen nemen

Auteur: BNR Webredactie

De Brit Sebastian Coe is gekozen tot nieuwe president van de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij versloeg Sergej Boebka uit Oekraïne met 115 stemmen tegen 92.

ANP/AFP
ANP/AFP

Voormalig olympisch kampioen op de 1500 meter Coe neemt het stokje over van de Senegalees Lamine Diack, die de IAAF de afgelopen zestien jaar leidde. De 58-jarige Coe is gekozen voor vier jaar. Hij is pas de zesde voorzitter in de 103 jaar dat de IAAF bestaat.

Zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het dopingprobleem in de atletiek. De atletiek gaat gebukt onder zware beschuldigingen.

Onlangs publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Frisse wind
BNR-sportverslaggever Thomas Schuurman zegt dat het IAAF na zestien jaar Diak een "frisse wind" nodig heeft. Coe wacht volgens hem een zware taak, maar hij heeft al ideeën hoe hij het 'dopingspook' kan aanpakken.

Coe zegt dat het heel belangrijk is voor jonge mensen om het morele kader van de sport te begrijpen, en dat je geen 'integriteitsloze maatregelen' nodig hebt om op een hoog niveau te sporten. Coe wil de sport daarnaast vernieuwen en wedstrijden naar het centrum van de grote stad halen. Daarvoor trekt hij honderdduizend euro uit, die de bonden verspreid over vier jaar krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen