Sport19 jan '15 14:14

'Matchfixingzaak Willem II is doorbraak waar we op wachtten'

Auteur: Pieter van den Akker

Het nieuws over gefixte wedstrijden van Willem II, waarover de Volkskrant zaterdag berichtte, is de doorbraak waar iedereen op zat te wachten. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken op BNR. Volgens hem is het duidelijk: ook in ons land komt matchfixing voor en het is de hoogste tijd dat de bestrijding ervan topprioriteit krijgt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van Dekken, die zich op BNR eerder meerdere keren kritisch uitliet over minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), zegt nu tegen deze zender: "Het is inmiddels dik twee jaar geleden dat wij informatie over matchfixing via de zogenaamde beruchte 'Bochum-tape' hebben gedeeld met de officier van justitie in Amsterdam. Daarin stond informatie over gefixte wedstrijden in het voetbalseizoen 2009 en 2010. Dus het heeft ongelooflijk lang geduurd voordat er daadwerkelijk feiten boven tafel zijn gekomen."

De tape zou in onderzoek zijn, vervolgt Van Dekken. "Er loopt een voorlopig justitieel onderzoek naar matchfixingfraude en witwasserij. Maar ik hoop daadwerkelijk dat justitie er vanaf nu bovenop gaat zitten en bíjft zitten."

Van Dekken gaat een debat met minister Opstelten aanvragen. "Ik heb wel een aantal vragen aan de minister. Ik zou bijvoorbeeld wel willen weten of hij in is voor een gespecialiseerde eenheid die zich voltijds bezig kan houden met fraude, witwassen en matchfixing. Dat zouden we heel graag willen."

Veroordelingen
Het Kamerlid heeft er vertrouwen in dat 'de zaak-Willem II' tot op de bodem wordt uitgezocht en tot veroordelingen leidt. "In andere landen zie je ook dat mensen daadwerkelijk voor de rechter verschijnen en ook gestraft worden. Dat kan in Nederland natuurlijk ook."

De twee eredivisiewedstrijden die in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd zijn allebei duels van Willem II. Het gaat om duels van de Tilburgers tegen Ajax (zie 1e video onder) en Feyenoord (2e video). Matchfixers uit Singapore betaalden volgens de krant spelers van de club uit Tilburg tot wel zo'n 100.000 euro per wedstrijd om met ruime cijfers te verliezen.

Kargbo
De Volkskrant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers , van wie er twee een celstraf hebben uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Voetballer Ibrahim Kargbo wordt genoemd als hoofdpersoon in het schandaal. De middenvelder uit Sierra Leone zou de afspraken hebben gemaakt en medespelers hebben geregeld om mee te werken. De krant beschikt ook over de naam van een teamgenoot, maar noemt hem niet omdat sluitend bewijs tegen hem ontbreekt.

Kargbo heeft gisteravond voor de camera van de NOS ontkend dat hij zich heeft ingelaten de duistere praktijken. "Ik wil alleen maar zeggen: het is in mijn hele carrière nooit gebeurd. De Afrikaan zei eerder in de Volkskrant dat hij nooit geld heeft aangenomen. Hij hield dat verhaal staande bij de NOS. "Als je naar die wedstrijd kijkt, vraag je je af waarom ze beweren dat ik betrokken was bij matchfixing. Ik heb vier goede seizoenen gehad, ik was drie keer de beste speler bij Willem II. Ik heb hetzelfde probleem in Sierra Leone. Het is nooit waar. Ik heb altijd een schone lei gehad en mijn best gedaan."

Goksyndicaten
Kargbo werd vorig jaar geschorst voor internationale wedstrijden met Sierra Leone vanwege een omkoopschandaal in 2008. Hij speelt tegenwoordig in Portugal bij Atlético Clube Portugal. Hij ontkent het bestaan van goksyndicaten niet: "Ze gaan de hele wereld over om mensen daar bij te betrekken. Maar het hangt van jou af om op afstand te blijven. Ik heb mij niet met matchfixing bemoeid.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen