Sport10 jun '15 14:30

Europese Spelen in Nederland afgeblazen

Auteur: BNR Webredactie

NOC*NSF ziet af van de organisatie van de Europese Spelen in 2019.

Reden voor het besluit is dat er te weinig geld is om het evenement te organiseren. De sportkoepel reageerde zeer teleurgesteld op het bericht uit Den Haag dat er geen geld beschikbaar komt voor het organiseren van het sportspektakel, dat dit jaar zijn eerste editie beleeft in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Komende vrijdag is de openingsceremonie. ,,NOC*NSF begrijpt dit besluit van de overheden niet en ziet dit als een gebrek aan visie op de toekomst van de grote sportevenementen'', liet de koepel weten in een persbericht.

De sportbonden gingen eind april akkoord met de plannen om het grootschalige sportevenement naar Nederland te halen. Het toernooi zou verspreid over vijf provincies en negen steden in bestaande stadions en sporthallen worden gehouden. Van een dure openingsceremonie zou geen sprake zijn en in een centraal atletendorp was ook niet voorzien. Het Europees Olympisch Comité zag de opzet als een voorbeeld voor de toekomst en wees de Spelen toe aan Nederland.

Met pijn in het hart geeft de koepel nu de organisatie terug. Voorzitter André Bolhuis gaf al op de ledenvergadering in april aan dat financiële steun van de overheden onmisbaar was. Zou die er niet komen, dan kon het plan niet doorgaan. Voor de totale organisatie was 125 miljoen euro begroot.

Sportminister Edith Schippers en de betrokken provincies en steden kwamen na een overleg op woensdag tot de slotsom dat er onverantwoord is 57,5 miljoen uit te trekken voor de Europese Spelen. Het legt een te groot beslag op de schaarse middelen die de overheden tot hun beschikking hebben. Bovendien zijn er twijfels over het topsportgehalte van het evenement in 2019, omdat grote sporten als atletiek, zwemmen en paardensport hun EK’s al hebben vastgesteld.

Gerelateerde artikelen