Sport11 mei '15 17:10Aangepast op 11 mei '15 17:54

'Willen ze de Kentucky Fried Chicken Arena? Vooral doen'

Auteur: Pieter van den Akker

“Ik dacht even dat het weer 1 april was." Zo reageert fractievoorzitter Jan Paternotte van D66 Amsterdam op een speciale wens van de Amsterdam Arena. De directie van het stadion wil namelijk geld van de gemeente Amsterdam voor het dragen van de naam Amsterdam.

Foto: ANP - FC Barcelona-spelers trainen in de Amsterdamse Arena
Foto: ANP - FC Barcelona-spelers trainen in de Amsterdamse Arena

Eerder op de dag vertelde stadiondirecteur Henk Markerink op BNR dat de Arena op termijn mogelijk een andere naam krijgt. Volgens hem ligt het voor de hand een wat commerciëlere naam te kiezen voor de Arena. Daarmee zou zo'n 4 miljoen euro in het laatje kunnen worden gebracht, denkt Markerink.

Hij hoeft in ieder geval niet te denken dat Amsterdam bereid is om geld te betalen voor de vermelding, benadrukt Paternotte. “Het gekke is natuurlijk dat de naam Amsterdam ijzersterk is en ook steeds meer gebruikt wordt in plekken die buiten Amsterdam liggen. Muiderslot bijvoorbeeld noemt zich tegenwoordig Amsterdam Castle. Er is mij wel eens door een toerist in de stad gevraagd waar het kasteel was…Nou, dat was dus het Muiderslot. Zandvoort wordt ook wel Amsterdam Beach genoemd."
 
Misschien moet u wel geld gaan vragen aan Muiden en Zandvoort.
“Dat zou kunnen. Maar ik denk in ieder geval dat het niet uit te leggen valt aan de Amsterdammer als wij geld zouden gaan betalen aan de Arena voor het dragen van de naam Amsterdam. Als ze het liever de Kentucky Fried Chicken Arena gaan noemen, moeten ze dat vooral doen. We gaan ook niet aan Schiphol betalen om het Amsterdam Airport Schiphol te noemen. Ik denk dat Schiphol er erg veel belang bij heeft om de naam te dragen van een wereldstad die over de hele wereld erg bekend is. En dat geldt ook voor de Arena.”

Zou u het wel jammer vinden als de naam Amsterdam niet meer aan het stadion verbonden is?
“Ja, het zou wel jammer zijn, want Amsterdam Arena is een naam die klinkt als een klok. Veel beter dan Duivendrecht Arena en zeker veel beter dan de Kentucky Fried Chicken Arena. Maar het is helemaal aan het stadion zelf. Ze moeten het zelf weten.”

Amsterdam gaat op geen enkele manier bijdragen aan de kosten van het stadion?
“Nou, Amsterdam heeft natuurlijk al heel veel bijgedragen aan de kosten van het stadion. Amsterdam is ook aandeelhouder van de Arena op dit moment, heeft ook bijgedragen aan de kosten van de parkeergarages. Dus er is veel geld in gestopt. Maar om structureel 4 miljoen euro te gaan betalen voor het dragen van de naam Amsterdam moet wel een 1 april grap zijn.”

Gerelateerde artikelen