Sport17 aug '13 13:48

Van Geel roept politiek op: zorg dat voetballer makelaar betaalt

Auteur: Pieter van den Akker

De politiek moet in actie komen om ervoor te zorgen dat voetballers voortaan zelf de spelersmakelaars betalen. Dat zegt Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, op BNR.

Van Geel reageert op deze zender op het nieuws dat eredivisieclubs af willen van de huidige situatie, waarin het de clubs zijn die de makelaars betalen. Ook hij is er groot voorstander van dat de speler voortaan zijn makelaar betaalt.

"Dit is wat breed leeft in de voetballerij", zegt Van Geel in BNR Sportzaken. "Eigenlijk is het ook krom. Een zaakwaarnemer begeleidt zijn speler, dat moet hij ook doen. Hij onderhandelt voor zo'n speler het hoogst mogelijke salaris uit. En dan moet jij (de clubs, red.) afrekenen. Hans Nijland heeft groot gelijk."

Van Geel verwijst hiermee naar de uitspraak van Hans Nijland dat een voetballer die een dure makelaar aan zijn zijde heeft, zichzelf in de vingers snijdt.  Nijland: “Ik heb voor een speler een bepaald budget beschikbaar. Stel, gemakshalve, 100 euro. Als de zaakwaarnemer van die 100 euro 20 euro opsnoept, dan hou ik nog maar 80 euro over voor die speler.”

Stel dat de wens van de eredivisieclubs uitkomt: denkt hij dan niet dat een populaire speler, zeg Graziano Pelle, gewoon een andere club zoekt die nog wel gewoon de makelaar betaalt? "Als je tegen Graziano Pelle zegt, dan krijg jij de volledige 100 euro in plaats van 80, dan denkt Pelle er misschien wel anders over. Wellicht kan hij hetzelfde uitonderhandelen als wat zijn zaakwaarnemer zou kunnen doen."

Transparant
Of de spelers van Feyenoord weten hoeveel clubs betalen aan zaakwaarnemers? "Bij mij wel", antwoordt de Feyenoord-directeur. "99 procent weet dat. Ik ben daar altijd heel transparant en open in. Ik moet zeggen dat de meeste zaakwaarnemers dat ook zijn. De spelers weten dat dus bijna altijd wel. Het is voor hun alleen gegeven, ze weten niet anders."

Addertje
Er zit wel een addertje onder het gras, zegt Van Geel. "Als de regering straks beslist dat het eigenlijk inderdaad door een speler betaald zou moeten worden... Als ze dan zeggen dat het misschien een stukje loon is geweest dat de club de afgelopen jaren betaald heeft aan de speler en daar moet nog een belasting over gaan worden afgetikt, dan zijn we nog veel verder van huis in voetballand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen