Sport17 aug '13 12:42Aangepast op 20 aug '13 00:58

Eredivisieclubs: voetballers moeten spelersmakelaar betalen

Auteur: Pieter van den Akker

Voetballers moeten voortaan zelf de spelersmakelaar betalen. Nu doen de clubs dat nog, maar eredivisieclubs willen dat de spelers hiervoor gaan opdraaien. Dat blijkt uit onderzoek van BNR.

Het seizoen is nog maar net begonnen en clubs doen er alles aan om hun selecties op het laatste moment nog te versterken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor spelersmakelaars die een mooie club proberen uit te zoeken voor hun spelers. Voor die inspanningen worden zij niet betaald door de voetballer die een nieuwe club vindt, maar door die nieuwe club zelf. En dat leidt tot grote ontevredenheid bij de eredivisieclubs, zo blijkt uit een rondgang.

Te zot voor woorden
Een van die clubs is Heracles, waar voorzitter Jan Smit de scepter zwaait. “Het is toch te zot voor woorden dat ik de adviseur van de tegenpartij moet betalen”, legt hij zijn bezwaar uit. “Die proberen er zoveel mogelijk uit te halen voor de speler en te zorgen dat die speler zo vaak mogelijk van de ene naar de andere club gaat. Elke keer krijgen ze zoveel procent van de transfersom. Het is heel raar dat ze elk jaar tussen de 5 en 7 procent van het salaris krijgen.”

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen is het volledig met Smit eens. “Als mijn vrouw van mij zou willen scheiden, waar ik me overigens niks bij kan voorstellen, dan schakelt zij een advocaat in. Dan lijkt het mij logisch dat zij zelf die advocaat moet betalen en ik niet. Het gekke hiermee is dat een voetballer zelf bepaalt wie zijn zaakwaarnemer is. Die zaakwaarnemer krijgt een opdracht van de speler om voor hem te onderhandelen over een arbeidscontract, maar vervolgens wordt de rekening van de zaakwaarnemer doodleuk neergelegd bij de club. Dat is een gekke situatie.”

Speler wordt kritischer
Heracles-voorzitter Smit ziet een groot voordeel van de situatie die hij wenst. “Zodra een speler zelf zijn makelaar moet betalen, wordt ‘ie veel kritischer natuurlijk. Nu kijkt een speler naar zijn eigen salaris en niet naar de kwaliteiten van een makelaar. Als ‘ie de makelaar zelf moet gaan betalen, gaat de speler wel naar kwaliteit kijken.”

'Tientallen miljoenen verdwijnen'
Bij de clubs wordt overal dezelfde conclusie getrokken: wie een huis verkoopt, betaalt toch ook niet de makelaar van degene die een huis wil kopen? Waarom zouden voetbalclubs dat dan wel moeten doen. Door de, soms flink oplopende, bedragen die aan spelersagenten worden betaald, ‘verdwijnen’ er in het voetbal wereldwijd jaarlijks tientallen miljoen richting de makelaars, zegt Smit. Een behoorlijke som geld, die tot zijn spijt zomaar aan het voetbal wordt onttrokken.

Volgens Hans Nijland van FC Groningen snijdt een voetballer die een dure makelaar aan zijn zijde heeft, zichzelf in de vingers. “Ik heb voor een speler een bepaald budget beschikbaar. Stel, gemakshalve, 100 euro. Als de zaakwaarnemer van die 100 euro 20 euro opsnoept, dan hou ik nog maar 80 euro over voor die speler.”

Eén lijn trekken
Ook Toon Gerbrands, directeur algemene zaken bij AZ, zou graag zien dat het huidige systeem op de schop gaat. Volgens hem is het daarbij wel van belang dat er één lijn wordt getrokken. “De regels moeten worden veranderd. Anders werkt het niet. Als je dat in één land regelt of met een paar clubs gaat organiseren, word je compleet ‘uitgespeeld’. Je moet het hele systeem benaderen, dan heeft het pas effect.”

Ook Feyenoord, FC Utrecht en PEC Zwolle willen dat de rekening voor de inzet van de spelersmakelaar in de toekomst wordt gepresenteerd aan de spelers zelf.

Gerelateerde artikelen