Sport19 aug '13 07:31

VVD wil onderzoek naar betaling spelersmakelaars

Auteur: Pieter van den Akker

De VVD wil onderzoeken of voetballers voortaan zelf de spelersmakelaar moeten betalen. Nu doen de clubs dat nog, maar eredivisieclubs willen dat de spelers hiervoor zelf gaan opdraaien, zo blijkt uit onderzoek van BNR.

"Ik begrijp het standpunt van de clubs, want een spelersmakelaar is iemand die een dienst verleent aan een speler. Het klinkt dan ook logisch dat die speler de dienstverlening dan ook zelf betaalt", reageert VVD-Kamerlid Matthijs Huizing op BNR.

Eredivisieclubs lieten dit weekend weten dat ze toe willen naar een situatie waarin voetballers zelf hun agent betalen. Feyenoord-directeur Martin van Geel roept de politiek zelfs op in actie te komen om dit mogelijk te maken.

Tegenprestatie
Om deze wens van de clubs uit te laten komen, is een wijziging van de wet WAADI nodig. Die wet is bedoeld voor de inzet van intermediairs, waartoe ook spelersmakelaars worden gerekend. Huizing: "Wat spelersmakelaars doen volgens die wet is arbeidsbemiddeling. Daarbij mag je geen tegenprestatie van de werknemer vragen."

De VVD'er ziet wel een reden om de wet te wijzigen en een uitzonderingspositie voor de sector betaald voetbal te creëeren. "Ik moet zeggen dat ik het gevoel heb dat het afsluiten van een meerjarig contract voor een betaald voetbalspeler toch iets anders is dan waar deze wet voor bedoeld is."

Uitzondering
Huizing wil met de minister van Sociale Zaken (Asscher) en de minister van Sport (Schippers) om de tafel om te overleggen. "De wet laat toe dat de minister via een algemene maatregel van bestuur voor bepaalde groepen een uitzondering zou kunnen maken."

Spelersmakelaar Rob Jansen van Sport Promotion zegt voor de BNR-microfoon: "Op persoonlijke titel zou ik er vrede mee hebben als een club er inderdaad niet voor hoeft te betalen, omdat dat cleaner is in de raadgeving. Tenzij je voor de club werkt en een opdracht van de club krijgt, dan ligt het anders."

Signaal opgepikt
Huizing daarop: "Het klinkt logisch wat Rob Jansen zegt. Iedereen vindt het logisch klinken dat als jij een dienstverlener inhuurt, zelf betaalt. Dat is ook cleaner. Als speler moet je je ook afvragen of dat voor jezelf niet wenselijker is. Je weet zelf ook helemaal niet wat de club met jouw zakelijke vertegenwoordiger afspreekt en betaalt. Ik ga er vragen over stellen en we gaan het onderzoeken. Ik begrijp het signaal van de clubs en ik heb het opgepikt."

Huizing denkt dat je als speler kritischer wordt als je met een spelersmakelaar zelf moet onderhandelen onder welke voorwaarden hij voor je onderhandelt. "Op het moment dat je iemand hebt die jij betaalt ben ik ervan overtuigd dat je ook veel meer het gevoel hebt dat die persoon echt voor jou aan het werk gaat. Het is allemaal transparant, ook wat de makelaar er zelf aan verdient."

Gerelateerde artikelen