Sport9 okt '15 09:03Aangepast op 9 okt '15 10:33

De gifbeker van de FIFA is nog lang niet leeg

Auteur: Sjors Rodenburg

Het FIFA-schandaal breidt zich steeds verder uit. Alle kopstukken zijn ondertussen in het vizier van justitie. Wie moet straks de kar gaan trekken? BNR-redacteur Dave Krajenbrink maakte een rondje langs de velden.

Vannacht werd bekend dat ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter in beroep gaat tegen de schorsing van negentig dagen die de ethische commissie hem heeft opgelegd. Eerder deed UEFA-voorzitter Michel Platini dat ook al. Beiden zijn voor 90 dagen geschorst vanwege verdachte betalingen.

Grondige schoonmaak
PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken vindt het tijd voor een grondige schoonmaak bij de voetbalbond. “Zolang de FIFA maar wordt gezuiverd van fraude, witwasserij en al die andere excessen.” Omdat voetbal een volkssport is, hebben volksvertegenwoordigers een rol in het debat, zegt het Kamerlid. “Het is niet gek dat de Europese Commissie het gesprek aangaat met FIFA en UEFA om het voetbal te redden van corruptie.”

Els van Breda Vriesman, voormalig voorzitter van de internationale hockeybond en dus oud-IOC-lid, vermoedt dat de huidige IOC-voorzitter Thomas Bach al een hartig woordje met de FIFA heeft gesproken. “Ik kan me voorstellen dat Bach contact heeft met de FIFA en zegt dat ze haast moeten maken met hervormingen.”

Meer betrokkenheid
Eenmaal verlost van Blatter en andere verdachte  sujetten binnen de bond, is orde op zaken stellen niet alleen een zaak voor de FIFA, maar ook voor Zwitserland, zegt oud Ajax-directeur Maarten Fontein. “Waarom zijn alle bonden in Zwitserland gevestigd? Daar is het toegestaan dat de bonden een eigen jurisdictie en wetgeving hebben. Dat is een groot probleem.”

Uiteindelijk moet de FIFA zelf orde op zaken, zegt Els van Vreda Vriesman. “In de statuten staat helder beschreven wat wel en niet mag en wie waartoe bevoegd is.” Ze pleit voor meer betrokkenen bij grote overboekingen om de kans op corruptie te verminderen. “Als er drie of vier handtekeningen nodig zijn, dan zijn er al vier mensen bij betrokken in plaats van één of twee.”

Michael van Praag
Maar wie gaat die kar trekken bij de FIFA?  Dat is de grote vraag. Blatter en Platini zijn zo goed als uitgeschakeld en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein had niet echt sterk verkiezingsverhaal. Ook oud-voetballer Louis Figo lijkt uitgespeeld. Dan komt  toch die ene naam weer naar boven: Michael van Praag.

De KNVB-voorzitter deed begin dit jaar ook al een gooi naar het FIFA-voorzitterschap, maar maakte uiteindelijk plaats voor Ali bin Al-Hussein, omdat die de sterkste papieren leek te hebben om Blatter van de troon te stoten. Uiteindelijk trok de 79-jarige Zwitser toch weer aan het langste eind. Volgens Van Dekken is Van Praag opnieuw de perfecte kandidaat. “Hij is een uitstekend bestuurder en ligt bij iedereen erg goed. Hij is integer en nooit betrokken geweest bij corruptie of zoiets.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen