Sport19 dec '14 14:01Aangepast op 19 dec '14 17:24

FIFA maakt volledig corruptierapport openbaar

Auteur: Thijs Baas

De wereldbond FIFA gaat het volledige onderzoeksrapport over corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) alsnog vrijgeven. Dat melden diverse Britse media. Het dagelijks bestuur zou tijdens een vergadering in het Marokkaanse Marrakech unaniem tot dit besluit zijn gekomen.

Het rapport kan volgens de BBC pas openbaar worden als een lopend onderzoek naar vijf personen is afgerond en de inhoud wordt aangepast. Het is niet de bedoeling dat de getuigen die vertrouwelijke informatie verstrekten bekend worden.

De druk om het rapport openbaar te maken nam toe nadat de Amerikaanse jurist Michael Garcia deze week zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neerlegde. Hij was boos over de manier waarop de FIFA met zijn omvangrijke rapport was omgegaan. Garcia noemde de samenvatting die de wereldbond wel naar buiten bracht onzorgvuldig en onjuist.

Garcia werkte anderhalf jaar lang in opdracht van de FIFA en in volledige onafhankelijkheid aan zijn onderzoeksrapport, waarvan de FIFA vooraf al had afgesproken dat het niet in de openbaarheid zou komen.

Resumé
Er kwam wel vorige maand wel een resumé van de bevindingen van Garcia naar buiten. De Duitse jurist Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, bracht het 430 pagina's tellende dossier terug tot 42 kantjes. Zijn conclusie luidde dat er onvoldoende bewijzen voor omkoping waren en dat Rusland en Qatar de eindrondes gewoon kunnen organiseren. Onderzoeker Garcia kon zich totaal niet vinden in de beknopte versie van zijn vuistdikke rapport.

'Pistool tegen de borst'
Chris van Nijnatten, chef voetbal bij AD sportwereld, is in Marrakech. "Ik denk dat de FIFA een pistool tegen zijn borst aan voelde. Onderhand de hele wereld wilde openheid van zaken, vooral in Noordwest-Europa en Amerika." Wel wil hij een nuance plaatsen: het was niet alleen maar onwil van de FIFA. "Het lijkt erop dat FIFA deze kwestie onder het tapijt heeft willen vegen, maar er zaten ook juridisch nogal wat haken en ogen aan."

Volgens Van Nijnatten is het een misverstand dat het rapport integraal openbaar wordt gemaakt. "Er moeten eerst nog wat vuiltjes weggewerkt worden. Zo loopt er een onderzoek naar vijf mensen, van wie drie lid zijn van het Executive Committee van de FIFA, hun namen zijn gelekt. Naar die mensen moet eerst onderzoek gedaan worden."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen