Sport28 mei '13 08:16

'Bergbeklimmen niet makkelijker door Mount Everest-trap'

Auteur: BNR Webredactie

Touwen, speciale schoenen: is het straks allemaal niet meer nodig op de Mount Everest? De Nepalezen hebben namelijk het idee opgevat om een vaste trap tegen 's werelds hoogste berg te plaatsen.

Vlak onder de top van de Mount Everest is de laatste echte hindernis: de Hillary Step, een bijna helemaal rechte muur van een meter of 12. Daar moet de ladder het bergbeklimmen voortaan gaan vergemakkelijken. Maar dat is tegen het zere been van enkele klimpuristen.

Touwen
"Het is net onder de top aan de Nepalese kant", vertelt voorzitter Frits Vrijlandt van de internationale klim- en bergsportkoepel UIAA vanuit Nepal. "Het is de laatste moeilijke passage op de beklimming naar de top."

Of het daar daadwerkelijk kaarsrecht omhoog gaat? "Nee, het is een béétje schuin, 'maar het is toch moeilijker dan het sneeuw en ijsgedeelte ervoor en erna. Er hangen nu vaste touwen, die gebruikt worden om mensen omhoog en naar beneden te laten gaan."

Op dagen dat het mooi weer is, kunnen er zo'n honderd man naar de top, vervolgt hij. "Dat zorgt voor veel vertraging op de Hillary Step. Mensen moeten tegelijkertijd omhoog en naar beneden."

2 km afgrond
Het plan is daarom opgevat om aan de zijkant ervan - dus niet op de Hillary Step zelf - een ladder aan te brengen waardoor mensen makkelijker naar beneden kunnen, legt Vrijlandt uit. "Maar dat betekent wel dat ze in een afgrond van twee kilometer een stukje naar beneden gaan via een losliggende ladder en weer terug door de wand naar de route moeten traverseren."

Volgens Vrijlandt wordt het er niet makkelijker op voor de alpinisten. "Op dit moment hangt de Hillary Step al vol met vaste touwen waardoor het op zich al makkelijker is om er omhoog te gaan. Je moet ook bedenken dat aan de noordkant van de berg, de Tibetaanse kant, sinds de eerste beklimming ook een ladder hangt op het moeilijkste stuk. Daardoor is de berg ook niet makkelijker geworden. Het probleem ligt er meer in dat een groot gedeelte van de klimmers die er komen onervaren is."

Afstreepitem
Als het aan Vrijlandt ligt, worden die onervaren klimmers snel geweerd van de Mount Everest. Hij ziet ze liever gaan dan komen. "De beklimming van de Mount Everest heeft soms weinig meer te maken met echt bergbeklimmen. Het is een afstreepitem geworden op een lijstje van mensen die bijzondere dingen gedaan willen hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen