Sport8 apr '15 14:19

Limburgse burgemeesters willen internationaal stadionverbod

Auteur: Eva Oude Elferink

Hooligans kennen geen grenzen. Daarom pleit een aantal Limburgse burgemeesters voor een internationaal stadionverbod. Het komt nu nog regelmatig voor dat buitenlandse relschoppers wedstrijden van profvoetbalclubs als Roda JC en Fortuna Sittard bezoeken.

Makkelijk is een dergelijk internationaal verbod niet, erkent Jos Som, burgemeester van Kerkrade. "Het is al moeilijk in Nederland zelf een meldplicht voor hooligans te organiseren zodat je hen buiten het stadion kunt houden, laat staan internationaal."

Aanleiding voor het pleidooi van de burgemeesters is de aanscherping van de voetbalwet begin 2016. Dan gaat ook het stadionverbod op de schop. Een goed moment om door te pakken en deze kwestie ook internationaal aan te pakken, vinden Som en zijn collega's.

Papieren rompslomp
"Als iemand een stadionverbod krijgt in Nederland of in het buitenland, dan moet je elkaar informeren. Zorgen dat zij geregistreerd staan zodat je daar acties op kunt ondernemen." En ja, weet ook de burgemeester van Kerkrade, dat brengt een papieren rompslomp met zich mee. "Maar je zult dit er toch door moeten trekken met collega's in het buitenland."

Een echt groot probleem vormen die internationale hooligans nu ook weer niet in zijn gemeente. "Het is een paar keer voorgekomen. Maar het is er wel bíjgekomen. Maastricht, Sittard-Geleen en Kerkrade liggen aan de grens niet ver van de gemeenten van Genk, Luik en Aken. Dan komen dat soort zaken voor."

Zijn het veel hooligans? "Genoeg", antwoordt Som. Dus dit moet wel geregeld worden, vindt hij. "Het is een kwestie van een lange adem. En dialoog."

CDA
De Limburgse burgemeesters staan niet alleen. Het CDA in Brussel heeft de Europese Commissie benaderd over een Europees stadionverbod. De partij wil eerst nauwere samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de betaaldvoetbalclubs in grensoverschrijdende regio's. Uiteindelijk zou er een Europees stadionverbod moeten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen