Sport20 nov '15 10:58Aangepast op 30 mei '16 21:31

Topsporters krijgen uitkering bij vormverlies of blessure

Auteur: Sam de Voogt

Dankzij een samenwerking tussen het UWV en NOC*NSF hebben topsporters vanaf nu direct recht op een werkeloosheidsuitkering als ze last hebben van vormverlies of een langdurige blessure.

Volgens Geert Slot van het NOC*NSF geldt de regeling alleen voor topsporters die of geld verdienden met hun sport of een stipendium kregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). "Sporters moeten net als alle andere mensen in Nederland wel eerst een salaris hebben gehad voordat ze in aanmerking komen voor een WW-uitkering." Voor grote jonge talenten is de nieuwe regeling niet bedoeld. Zij kunnen in aanmerking komen voor de high potential-status, waar ook een deel van het stipendium van VWS voor is gereserveerd.

Topsporters die afhankelijk zijn van een stipendium kunnen zich nu financieel redelijk zeker voelen als ze wegvallen uit de top, aldus Slot, en dat is belangrijk. "Zij moeten de prestaties regelen, en kunnen nu doortrainen om terug te komen aan te top. Dat ministeries en instanties willen meedenken voor sporters is een blijk van waardering."

Enkel sportbanen
Tot nu toe kregen sporters die voor een langere periode wilden trainen om terug te keren aan de top te horen van het UWV dat ze onbeschikbaar voor de arbeidsmarkt waren, en dus niet in aanmerking kwamen voor een uitkering. In de nieuwe situatie krijgen ze hiervoor wel de tijd, aldus Slot. "Er is een bepaalde tijd, variërend van enkele maanden tot ene half jaar, dat je als sporter alleen maar sportbanen hoeft te accepteren. Dat betekent in feite dat je kan blijven doen waarmee je bezig bent."

De regeling zal voor een handjevol sporters van belang zijn, zegt Slot. Op dit moment krijgen ruim vierhonderd sporters een stipendium van het ministerie van VWS. Slot: "Wat wij zien is dat olympische sporten professioneel worden uitgevoerd, maar niet professioneel betaald worden. Het stipendium is dus keihard nodig omdat het geld niet uit de sport te halen is."

Gerelateerde artikelen