Sport18 sep '14 14:06Aangepast op 18 sep '14 15:03

'Vertrek Pastoor staat los van lekken over Van Basten'

Auteur: Pieter van den Akker

Het vertrek van Alex Pastoor als trainer bij AZ heeft niets te maken met het feit dat hij of zijn zaakwaarnemer gelekt zou hebben aan de Telegraaf over de met gezondheidsproblemen kampende Marco van Basten. Dat zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart van de Alkmaarse club tegen BNR.

"We hebben vanochtend medegedeeld aan Alex Pastoor dat we niet tot de gewenste onderhandelingsresultaten zijn gekomen. Het lekken heeft er niks mee te maken", benadrukt de Amerikaan in gesprek met verslaggever Martijn de Rijk.

Stewart: "Met Marco (Van Basten, red.) waren we er vrij snel uit. Ik geloof dat dat ongeveer 4 minuten duurde. En met Alex duurde dat net even wat langer."

Geld
Of dat met geld te maken heeft? “Nou, dat is een beetje kort door de bocht. Het gaat om meer dan dat. Het gaat om de duur van het contract, het gaat om geld, het gaat om andere voorwaarden. Dat zijn zaken die dan mee gaan spelen. Daar zijn we niet tot de gewenste onderhandelingsresultaten gekomen."

Pastoor wilde veel langer blijven, maar kreeg het vertrouwen niet. Dat is hoe Pastoor het zal hebben ervaren, zo kan Stewart zich voorstellen. “Maar je kunt je ook voorstellen dat wij als club wel vertrouwen uitspreken door te zeggen dat –ie hoofdtrainer zou kunnen worden."

 

Tussenpaus
Vier maanden geleden, toen AZ Marco van Basten aanstelde, was Alex Pastoor geen kandidaat om hoofdtrainer te worden, gaat Stewart verder. "Ondanks dat het prima is gegaan als assistent-coach wil het niet zeggen dat het, met alle stress die erbij komt kijken, op dezelfde manier verder zal gaan. Dus wij hebben gedacht, en dat hebben we ook gedeeld met Alex, dat het tot het einde van het seizoen is. Niet zeggende dat het dan meteen ophoudt. Ik wil het geen indekken noemen, maar we wilden er voor zorgen dat we volgend jaar voor een andere koers kunnen kiezen mocht het op een bepaalde manier fout gaan."

Stewart wil niet spreken van een baan als tussenpaus. “Dat zou echt betekenen dat we al een plan zouden hebben gehad."

Volgens het AD en het Noord-Hollands Dagblad zou Pastoor niet zelf zijn opgestapt, maar zijn ontslagen door AZ omdat zijn zaakwaarnemer naar buiten heeft gebracht dat Marco van Basten wilde stoppen als hoofdtrainer bij de club. De coach vecht zijn gedwongen afscheid juridisch aan, zo heeft hij aangekondigd.

Gerelateerde artikelen