Sport24 apr '15 11:52

'Statische belasting NAC-stadion kan je zo prima faken'

Auteur: Pieter van den Akker

NAC moet vrijdag voor 17 uur laten weten of het thuisduel met Heracles Almelo zaterdag kan doorgaan. "Dat zijn we verplicht aan onze tegenstander'', zegt een woordvoerder van de club uit Breda.

Foto: ANP
Foto: ANP

NAC belast vrijdagochtend de hoofdtribune met zandzakken. Uit metingen moet vervolgens duidelijk worden of dat deel van het stadion veilig genoeg is voor 4000 toeschouwers. Gisteravond werd duidelijk dat de betonscheuren rond de hoofdtribune ernstiger waren dan gedacht.

Mogelijk uitstel
Als blijkt dat de hoofdtribune niet veilig is, kan worden besloten dat deel van het stadion leeg te laten bij de degradatiekraker tegen Heracles. De toeschouwers op die tribune kunnen niet ergens anders worden ondergebracht omdat het stadion uitverkocht is. Niet uitgesloten is dat beide clubs op een andere datum tegen degradatie moeten strijden.

Heracles, vijftiende op de ranglijst, heeft een voorsprong van drie punten op NAC. De nummer vijftien van de eindklassering van de eredivisie ontloopt de play-offs tegen degradatie.

Verbod?
Er is een aantal scenario’s, vertelt ook algemeen directeur Justin Goetzee op BNR. “Bijvoorbeeld dat de wedstrijden verboden wordt, waardoor we ‘m met minimaal een week moeten gaan verplaatsen in de hoop dat je in die week maatregelen kan treffen om ‘m de week erna wel te kunnen laten spelen. Het alternatief is om een deel van de tribune te sluiten of zelfs de hele hoofdtribune af te sluiten en dan met drie tribunes vol te gaan voetballen.”

NAC heeft gisteravond twee uur lang ‘uitvoerig alle scenario’s doorgesproken’ met de KNVB, zegt Goetzee.
 

Nut van de test
De 1500 zakken kunstmest van 25 kilo per stuk hebben omgerekend grofweg het gewicht van ongeveer 450 mensen. Dat terwijl er op de hoofdtribune plaats is voor veel meer mensen. En waar de zakken kunstmest stil liggen, staan de meeste voetbalsupporters er niet bekend om gedurende een hele wedstrijd lang stil te zitten. Over het nut van de test kan Goetzee weinig zeggen: “Die vragen moet u stellen aan de bureaus die het onderzoek doen. Ik ben de woordvoerder namens de huurder van het stadion. Dat is wat anders dan de verhuurder en de installatiebureaus die erbij betrokken zijn. De gedetailleerde informatie kan ik u niet verstrekken.”

Wel weet hij: “Het gaat om statische belasting. Die kan je prima faken met deze situatie.”

Goetzee: “Als de test goed is, kunnen we gewoon voetballen, is het stadion veilig en zullen alle mensen toegang krijgen. En de andere scenario’s heb ik al genoemd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen