Sport26 nov '14 17:14

Schippers roept FIFA op rapport openbaar te maken

Auteur: BNR Webredactie

Ook minister Edith Schippers wil dat de wereldvoetbalbond FIFA het onderzoeksrapport openbaar maakt over de toewijzing van de WK's in 2018 in Rusland en in 2022 in Qatar. Eerder riep Groot Brittannie de FIFA daar al toe op. Schippers sluit zich daarbij aan. De FIFA moet open en controleerbaar zijn, aldus de minister.

De Britse minister van Sport, Sajid Javid, heeft persoonlijk een brief geschreven aan FIFA-baas Sepp Blatter, meldt de BBC woensdag. "Zonder volledige openheid van zaken zal de FIFA zijn eigen geloofwaardigheid verliezen en de reputatie van het voetbal schade toebrengen'', luidt een passage uit de brief.

Minister Edith Schippers (Sport) sluit zich daarbij aan. Nederland heeft een voortrekkersrol binnen de Europese Unie op het terrein van integriteit in de sport en daarom roept Schippers de FIFA op om 'open en controleerbaar' te zijn.

Inzage
Diverse voetbalbonden, waaronder de KNVB, eisten al eerder volledige inzage in het 430 pagina's dikke rapport van de Amerikaans jurist Michael Garcia, die de vele beschuldigingen over corruptie bij de toewijzing van beide eindrondes onderzocht.

De FIFA bracht alleen een samenvatting van 42 kantjes naar buiten, waarin het zowel Rusland en Qatar vrijpleitte.

Onvolledig
Volgens Garcia heeft de bond een 'onvolledige en verkeerde voorstelling van zaken gegeven'. De FIFA, die vooralsnog niet van plan is te bezwijken voor druk van buiten, zal wel het rapport opnieuw bekijken. Die taak is nu vergeven aan Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA.

Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, erkende dinsdag dat de wereldvoetbalbond veel schade heeft opgelopen door het onderzoeksrapport niet openbaar te maken.

"Het is makkelijk om een reputatie te vernietigen'', zei hij. "Dat kan in een seconde. Het duurt jaren om iets op te bouwen.'' De Britse minister Javid trekt in zijn brief aan Blatter ook de ,,onafhankelijkheid en transparantie'' van de FIFA in twijfel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen