Sport31 dec '12 07:56

'NK allround is een breekpunt'

Auteur: Anne-Greet Haars

Een verrassende nieuwkomer in het schaatsen dit weekend. Haar naam? Jorien ter Mors. De shorttrackster reed voor het eerst allround op de lange baan en won meteen het NK.

Volgens oud-schaatser Ben van der Burg zijn de bochten het geheim van Ter Mors. "Ze komt uit het shorttrack, dus dat is een cliché. Maar hoe zij doorstuurt in de bochten: dat is voor een schaatsliefhebber verschrikkelijk mooi om te zien."

"Schaatsen wordt snel een kleine wereld, waarin je hetzelfde gaat denken. Omdat ze uit het shorttrack komt, denkt ze anders. Ze kijkt op een andere manier naar schaatsen."

Breekpunt
Enkele uren na haar verrassende zege bij besloot Ter Mors om zich af te melden voor de Europese titelstrijd. De Twentse wil zich volledig focussen op de EK shorttrack die een week later plaatsvinden. Dit zegt volgens Van der Burg erg veel over het schaatsen en denkt dat het afgelopen NK allround zelfs een breekpunt is.

"Niemand neem het allrounden serieus, het gaat alleen maar om de afstanden. Dit kampioenschap zou de boeken in kunnen gaan als een breekpunt dat het allrounden sneller naar beneden gaat dan we hopen en denken."

Sven Kramer
Bij de mannen werd Sven Kramer voor de vijfde keer het nationaal kampioenschap allround. "Ik zeg het niet vaak, maar Kramer is echt een uitzonderlijke goede schaatser en een uitzonderlijk mens in de sport. Hij is zoals Tiger Woods in het golf en Johan Cruijff in het voetbal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen