Sport28 nov '12 15:54

Massaal achter de mass-start?

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is een bekend verhaal geworden: er moet ‘iets’ veranderen in het langebaanschaatsen. En dat ‘iets’ zou wel eens de mass-start kunnen zijn: een door de internationale schaatsunie gepromoot schaatsonderdeel dat garant moet staan voor spektakel.

Het onderdeel brengt alle schaatsdisciplines bij elkaar: het is een combinatie van marathonschaatsen, shorttrack en langebaanschaatsen. Zoals de naam al aangeeft, wordt er met alle schaatsers tegelijk gestart. Bij de vrouwen worden er 15 rondjes (6 kilometer) en bij de mannen 20 rondjes (8 kilometer) afgelegd.

Wereldbeker
Sinds het schaatsseizoen van vorig jaar is de mass-start een officieel onderdeel bij de wereldbekerwedstrijden op de langebaan. In Astana werden Lee Seung-hoon en Mariska Huisman de eerste winnaars van een officiële wereldbekerwedstrijd.

Die eerste wedstrijden liepen wat onwennig, zowel voor de schaatsers als het publiek. Maar inmiddels zijn we met de mass-start in het tweede seizoen beland en het onderdeel doet wat stof opwaaien, mede omdat enkele uithangborden van de schaatssport dolenthousiast zijn. Eén daarvan is Erben Wennemars:

Schaatsunie
Maar de grootste promotor van het onderdeel is de internationale schaatsunie zelf, die de vurige wens heeft dat de mass-start een spektakelstuk gaat worden. Dat spektakel moet onder andere veroorzaakt worden door de tussensprints. En een rekenliefhebber kan zijn hart ophalen bij de tussensprints, want dat kan soms een ingewikkelde rekensom worden.

Tussensprints
Tijdens de race worden er twee tussensprints gereden, waar de eerste vier schaatsers punten (5-3-2-1) kunnen verdienen. Bij de finish worden er opnieuw punten (25-15-10-5-3-1) verdeeld aan de eerste zes die over de streep gaan. Met dit systeem eindigt de eerste schaatser die als eerste over de finishlijn gaat sowieso op de eerste plek, maar de nummers twee en drie kunnen hun plek wel eens verliezen door de behaalde punten tijdens de tussensprint.

Zo finishte Mariska Huisman afgelopen weekend bij de wereldbekerwedstrijd in Kolomna als tweede, maar vond zij haar naam in de eindstand terug op de derde plek, omdat Ivanie Blondin uit Canada dankzij de tussensprints op een hoger puntenaantal kwam.

Olympische Spelen
De mass-start zou wel eens een nieuwe olympische discipline kunnen worden in 2018, als de Winterspelen worden gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Uit een poll op de website Schaatsen.nl bleek afgelopen week dat menig schaatsliefhebber denkt dat het onderdeel een goede aanvulling zou zijn van het olympische programma.

Ook BAM-coach Anema liet eerder weten dat hij verwacht dat de mass-start op termijn olympisch zal worden: “Dit heeft echt toekomst. Het is ook heel duidelijk voor het publiek. De eerste die over de streep komt, wint.”

Gerelateerde artikelen