Sport3 jul '14 17:03

Clubs vrezen transparantie over tv-gelden

Auteur: Pieter van den Akker

Nederlandse voetbalclubs worden de dupe van het besluit van staatssecretaris Dekker. Dat zegt Eredivisie CV, de belangenbehartiger van de Nederlandse voetbalclubs. Staatssecretaris Dekker wil dat de NOS voortaan bekendmaakt hoeveel de omroep betaalt voor de rechten van de Eredivisie-wedstrijden.

Volgens Frank Rutten van de Eredivisie CV voelen de clubs de maatregel vooral in de portemonnee. "De clubs profiteren van de wijze waarop wij de rechten kunnen exploiteren namens de clubs. Als dit schadelijk is voor de exploitatie die we hebben, is dat ook direct schadelijk voor de Nederlandse voetbalclubs."

Minder geld
Dat betekent namelijk dat ze minder geld krijgen, zegt Rutten. "Bij al het geld dat wij genereren hebben de clubs recht op een aandeel. Op het moment dat het geld minder wordt, om welke reden dan ook, leidt dat direct tot lagere inkomsten bij clubs."

Waarom zouden de inkomsten lager uitvallen? Rutten: "Normaal gesproken leidt concurrentiegevoelige informatie van anderen er in het algemeen niet toe dat er meer wordt betaald. In het algemeen willen ze die informatie graag hebben om de prijs te kunnen drukken. Als er onzekerheid in de markt is, leidt dat er eerder toe dat het beste bod op tafel komt."

Gerelateerde artikelen