Tv-gelden kip met gouden eieren voor wielerploegen
Door meer te profiteren van inkomsten uit tv-rechten kunnen professionele wielerploegen hun afhankelijkheid van sponsors verkleinen. zo ontstaat een ander en voor de toekomst bestendiger verdienmodel. Jaarlijks zou een ploeg als Belkin op die manier zomaar 4 miljoen euro extra aan inkomsten kunnen genereren, zegt algemeen directeur Richard Plugge in BNR Paul van Liempt.
Een van de problemen is dat ploegen voor meer dan 90 procent van hun inkomsten afhankelijk zijn van sponsoring. Merchandising en startgeld maken maar een paar procenten uit van de inkomsten. Heel anders dan bijvoorbeeld het voetbal, waar de clubinkomsten voor 33 procent komen sponsoring, voor 33 procent uit ticketing en voor 33 procent uit tv-gelden.
De eerste gesprekken met investeerders zijn al geweest, zegt Plugge. "Als bedrijf word je interessanter. We zijn gewoon een BV, en het is interessant om te zien of we aan het eind van het jaar winst kunnen maken. Je kunt alles opmaken aan renners, maar je kunt ook je investeeders wat terugbetalen. Er zijn weinig echte investeerders in het wielrennen, maar ik denk dat dit echt een moment is om erin te investeren."
Blanco
Er zijn verschillende opties, zegt Plugge. "Het kan zijn dat het er twee worden. Maar goed, we zijn - en dat is denk ik ook wel heel belangrijk - vanaf Blanco begonnen het businessmodel van het bedrijf te veranderen. Daarin maken we vorderingen: met een betalende fanbase, een businessclub, merchandising en we hebben wat initiatieven genomen om te zorgen dat we onze rechten wat beter kunnen verkopen."
Hij legt uit: "Voetbalclubs in Nederland delen flink mee in de pot van tv-gelden die bij de Eredivisie CV binnenkomt. Dat zijn dingen waar wij als ploeg ook mee bezig zijn, om te zorgen dat de tv-gelden die binnenkomen bij de organisatoren beter verdeeld worden onder de ploegen. Investeerders kunnen dit interessant vinden, omdat het op langere termijn iets op kan leveren. Ik weet zeker dat dat binnen vijf jaar ten positieve verandert voor de teams, omdat er betere samenwerkingsverbanden zijn."
Winstgevend
Er zijn inmiddels betere samenwerkingsverbanden tussen de ploegen, meent Plugge. "Als bedrijf hebben we ook zicht op een winstgevende toekomst, zij het dat het nog drie tot vijf jaar duurt voordat we er zijn. Maar je ziet wel dat met name wij, maar ook andere ploegen, heel druk bezig zijn met een ander businessmodel, waarbij niet 99 procent uit de sponsoring komt, maar een groter percentage uit andere bronnen van inkomsten."
De organisatiegraad van de wielerploegen was altijd nihil, maar die is inmiddels sterker geworden. En daarmee worden te teams een interessantere partij in de onderhandelingen met organisatoren. In het voetbal is de verdeling van. Zogenaamde 'fanclubs' moeten het gemis van de ticketing-inkomsten compenseren. "Dat is als het ware je seizoenkaart voor ons team. Op die manier kun je ook een inkomstenstroom genereren en dat loopt als een trein."