Sport8 mei '15 12:54Aangepast op 8 mei '15 13:40

Extra plek Europa League voor eredivisie: Excelsior Europa in?

Auteur: BNR Webredactie

Nederland mag komend seizoen één eredivisieclub extra afvaardigen voor de Europa League. In het Fair Play-klassement staat Nederland op de eerste plaats, iets wat door de UEFA beloond wordt met een extra plaats voor Europees voetbal.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook nummer twee Engeland en nummer drie Ierland mogen een extra club inschrijven. De ranglijst is opgesteld op basis van duels van 1 mei 2014 tot 30 april 2015.

Alleen clubs die dit seizoen actief zijn op het hoogste niveau en niet al op een andere manier Europees voetbal hebben afgedwongen, komen in aanmerking voor de extra plaats. In de huidige nationale tussenstand na 32 van de 34 wedstrijden staat FC Twente bovenaan, maar die club ziet vanwege financiële problemen af van deelname. De nummer twaalf van de eredivisie staat onder curatele van de KNVB en acht de kans op een Europese licentie 'zeer klein'. Toch een aanvraag indienen acht de club te risicovol, omdat dan tevens boetes en drie jaar uitsluiting dreigen.

Excelsior, Go Ahead Eagles
Excelsior en Go Ahead Eagles, met het al voor Europees voetbal geplaatste Ajax gedeeld vierde op de ranglijst achter het al voor de Champions League geplaatste PSV en eerstedivisieclub NEC, zijn daardoor voorlopig de eerste gegadigden. Ook als een club degradeert mag hij volgend seizoen uitkomen in Europa. Andere kanshebbers zijn achtereenvolgens PEC Zwolle, SC Cambuur en AZ.

De Europese Fair Play-ranglijst is opgesteld op basis van Europese duels van 1 mei 2014 tot 30 april 2015 op club- en nationaal niveau. Voor het opstellen van de lijst wordt gekeken naar allerlei aspecten van sportiviteit, zoals de benadering van de tegenstander en scheidsrechter en het gedrag van het publiek. Ook gele en rode kaarten tellen mee.

De eerste voorronde van de Europa League wordt gespeeld op 2 en 9 juli. De loting is op 22 juni. In 2012 kreeg Nederland ook een extra plek vanwege Fair Play. FC Twente reikte toen tot de groepsfase.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen