Sport10 aug '12 10:40

Waarom is hockey de enige succesvolle teamsport?

Auteur: Arjan Meesterburrie

Nederlandse teamsporters blijven achter op de Olympische Spelen, behalve de hockeyers: "En dat is ze geraden ook.", zegt voormalig topcoach Joop Alberda op BNR.

Joop Alberda wijst er bij BNR Paul van Liempt op dat Nederland op hockey-gebied zoveel voorligt op de rest van de wereld dat het eigenlijk een schande zou zijn als de teams de finale niet zouden halen: "Wij zijn met 820 kunstgrasvelden zo ongelooflijk de marktleider, dus dat is de hockeybond geraden ook dat we twee keer in de finale spelen."

Andere teamsporten
Het doet Alberda pijn dat Nederland in andere teamsporten geen succes heeft: "Een deel van het verhaal van de Spelen moet geschreven worden door de teams, want dat is een afspiegeling van de samenleving en daar herkennen wij ons in."

Dat succesvolle teams nu ontbreken heeft volgens Alberda deels met geld en faciliteiten te maken, vooral ook voor de coaches: "In de olympische sport is geen emplooi in Nederland. Je hebt een heel dun gebied van sportcoaches die tijdelijk succesvol zijn en vervolgens in de hele samenleving geen enkele baan kunnen krijgen op hetzelfde niveau."

Individualisering samenleving
Het gebrek aan teamsucces heeft volgens Alberda ook te maken met de toenemende individualisering van de samenleving: "Het is gedeeltelijk een signatuur dat de samenleving individualiseert, dat mensen graag alleen de dingen willen doen [...] Als je een volleybalteam wil laten trainen zul je 11 tot 12 mensen moeten hebben. Dat staat bijna haaks op de individualisering van de sport als het niet door de samenleving gedragen wordt. "

Individuele sporters
De medailleoogst op deze Spelen komt dan ook vooral van individuele sporters. Het is voor hen ook veel minder moeilijk om olympisch succes te halen dan voor een team, stelt Alberda: "Dat zijn makkelijker en relatief goedkopere projecten. Dat is een coach met staf en een atleet. Gaat het niet goed, dan zet je er een streep doorheen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen