Sport10 aug '12 12:01

Omslag nodig voor nóg meer zwemgoud

Auteur: Thijs Baas

Zwemcoach Jacco Verhaeren zet met de KNHB in op meer professionele coaches in het olympisch programma voor Rio 2016.

Hoewel de oranje-zwemmers een redelijk succesvol zwemtoernooi achter de rug hebben, met name dankzij Ranomi Kromowidjojo, kan en moet het volgens de succescoach nog professioneler. "We zijn eigenlijk al begonnen met de scenario's in aanloop naar 2016. Waar we met name op in willen zetten is dat we nog meer full-time professionele coaches in het programma gaan krijgen."

Overigens geen kwaad woord over de enorme inzet van de huidige coaching in het hele land. "We hebben er nu een stuk of acht en dat zijn talentcoaches en topcoaches. De 450 vrijwilligers die nu bezig zijn, zijn hartstikke goed, naar in het topzwemmen kom je daar niet mee weg."

Hoofdsponsor
Maar die professionalisering gaat natuurlijk niet vanzelf. "We zijn druk bezig met het zoeken van een nieuwe hoofdsponsor. Er komt meer geld vanuit de top-10-ambitie vanuit NOC-NSF. We zijn al met VWS in de slag, die onze coachers betalen vanuit het coachfonds. Het plaatje is nog niet helemaal af, maar vóór december moet het eigenlijk helemaal staan."

Echte innovaties is Verhaeren in Londen niet tegengekomen. "In onze sport moet je het toch vooral zoeken in de trainingsmethodieken, qua innovaties. We werken met InnoSportLab, met analyses en videobeelden. Qua technieken zie je echt niets nieuws."

Over zijn eigen toekomst geeft Verhaeren nog geen formeel uitsluitsel. "Het heeft er alle schijn van dat ik aanblijf de komende vier jaar, maar ik heb nog geen contract getekend. Na de Spelen wil ik pas iets besluiten over de komende vier jaar."

Kromo stopt?
Vorige week ontstond wat rumoer omdat Ranomi Kromowidjojo mogelijk nú al zou stoppen. De eerste vraag is: "ga je door". Ik hoop dat mensen begrijpen dat dat een volkomen irrelevante vraag. Ik vind dat elke sporter een moment van bezinning moet hebben van ga ik door of ga ik niet door. We gaan over anderhalve maand de draad oppakken en dan gaan we kijken hoe we alles invullen.

Dit is een moment om te genieten van de prestatie en daarna gaan we weer nadenken over de volgende prestaties. De intrinsieke motivatie om door te gaan moet ze hebben. Anders heeft het geen zin om door te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen