Sport23 apr '14 13:08

Transferverbod Barcelona opgeschort

Auteur: BNR Webredactie

FC Barcelona kan komende zomer toch spelers aantrekken. Het transferverbod dat wereldvoetbalbond FIFA de Spaanse club had opgelegd is opgeschort, omdat Barcelona beroep heeft aangetekend. Dat meldde de FIFA woensdag.

Lionel Messi van FC Barcelona viert zijn tweede goal tegen AC Milan. EPA
Lionel Messi van FC Barcelona viert zijn tweede goal tegen AC Milan. EPA

Barcelona mocht de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken, omdat het volgens de FIFA gesjoemeld heeft met transfers van minderjarige spelers. De straf wordt door de FIFA opgeschort vanwege de complexiteit van de zaak en de verwachte duur van de behandeling en een mogelijke gang ook naar het hof van arbitrage van de sport CAS. De club kreeg ook een boete van zo'n 370.000 euro opgelegd.

De FIFA vond de overtredingen met behulp van het zogeheten Transfer Matching System, dat sinds 2010 verplicht is bij alle internationale transfers van profvoetballers. Bij tien spelers van onder de 18 jaar heeft de Spaanse kampioen zich niet aan de regels gehouden. De huidige regels laten buitenlandse transfers van jeugdspelers niet toe. Alleen onder strikte voorwaarden mag een club een minderjarige speler aantrekken. Een speciale commissie van de FIFA moet de transfer goedkeuren. De overtredingen van Barça zijn geconstateerd tussen 2009 en 2013.

Gerelateerde artikelen